Obtinerea energiei electrice cu ajutorul vantului, soarelui sau chiar deseurilor animaliere nu mai sunt povesti de succes doar despre straini. Si moldovenii au inceput de cativa ani sa aplice proiecte ecologice. O brutarie din sectorul Posta Veche incalzeste apa si obtine curent cu o instalatie care foloseste aburii emisi de cuptoarele pentru paine. Iar un antreprenor de la Colonita produce biogaz din... balegar. Ambele afaceri au fost premiate anul trecut in cadrul unui concurs care a fost lansat din nou astazi.

Un complex comercial din cartierul Posta Veche, care include o brutarie, un restaurant si un supermarket foloseste atat energia soarelui, cat si cea a aburilor dejagati de la cuptoare.

Daca pana acum aburii se pierdeau, in prezent sunt transformati in energie, gratie unui utilaj importat de o companie specializata. 

Ghenadie Vizitiu spune ca in urma activitatii acestor instalatii, se economiseste aproape 20 la suta din consumul de gaz si energie electrica. Necesitatile de curent sunt acoperite si ele de o instalatie ecologica si moderna: un set de panouri solare.

Un alt proiect inovativ a fost pus in aplicare acum citiva ani de catre un antreprenor din suburbia Colonita. Vasile Moraru a deschis o uzina de producere a biogazului.

Materia prima este balegarul si deseurile de la un combinat de alcool si unul de mezeluri. Este un proiect parfumat, glumeste omul de afaceri. 


Proiectul este unic in Moldova, realizat dupa tehnologii imprumutate din cateva tari europene. Biogazul obtinut este transformat imediat in curent electric.


Vasile Moraru spune ca ar vrea sa-si dezvolte afacerea insa banii pe care-i obtine din vinzarea energiei electrice nu sunt suficienti. 


Anul trecut, Vasile Moraru a obtinut premiul pentru cel mai bun proiect cu biogaz, iar brutaria de la Posta Veche - pentru cel mai bun proiect de Eficienta Energetica.

Astazi, Agentia pentru Eficienta Energetica din cadrul Ministerului Economiei a lansat a doua editie a concursului. Directorul agentiei spune ca doritorii se pot inscrie incepand de astazi si pana pe 20 septembrie.


Anul trecut, la prima editie a concursului Moldova Eco-Energetica, au fost depuse 64 de dosare. 11 aplicanti au fost premiati.