Nedumeriri și semne de întrebare au apărut în spațiul public, după ce au intrat în vigoare modificările la codul urbanismului și construcțiilor. Internauții au scris că odată cu aceste schimbări la lege, casele de locuit care nu vor fi construite de o companie de construcție, nu vor putea fi date în exploatare. Unul dintre autorii proiectului, deputatul Vasile Grădinaru, a declarat că informația distribuită este un fals și a venit cu explicații.

Publicat:03.02.2025, 22:06

Săptămâna trecută au apărut mai multe postări despre modificarea codului urbanismului și construcțiilor, care ar interzice darea în exploatare a caselor de locuit care nu au fost construite de o companie specializată. Oamenii s-au arătat nemulțumiți de modificările legislative, care ar prevedea că, de acum încolo, cei care vor dori să își construiască o casă vor trebui sa o facă, obligatoriu, prin intermediul unei companii.

Internauții fac referire la articolul 165 din codul urbanismului și construcțiilor, în care este scris că “Lucrările de construcții pot fi executate de persoanele juridice înregistrate în Registrul de stat în domeniul construcțiilor, ce dispun de responsabili tehnici de execuția lucrărilor de construcții care dețin calificare de inginer în construcții și sunt atestați conform prevederilor prezentului cod.”

Unul dintre autorii proiectului spune că informația a fost interpretată greșit și că acest articol nu se referă la persoanele fizice.

Vasile GRĂDINARU, DEPUTAT PAS: “Pe online se distribuie un fals precum că cei care vor să execute lucrări de reparație, întreținere, sau construcția unei case individuale, din 31 ianuarie 2025 vor fi obligați să se adreseze la serviciile unei companii de construcție. Este un fals, cetățenii pot să o facă individual.”

Potrivit deputatului, acest lucru este specificat la un alt articol din codul urbanismului.

Vasile GRĂDINARU, DEPUTAT PAS: "La articolul 150 aliniatul 1 este prevăzut expres că inclusiv pentru casele individuale până la 150 de metri sau pentru alte tipuri de lucrări de construcție sunt scutiți și de obligația de a obține autorizație de construcție."

Însă, la aliniatul la care face referire Vasile Grădinaru este vorba de construcțiile situate în localități rurale, nu și cele din orașe. 
Deputatul spune că a solicitat să fie reformulat textul articolului 165, pentru a evita interpretările. Ministerul infrastructurii s-a autosesizat și a pregătit un aviz la lege.

Vasile GRĂDINARU, DEPUTAT PAS: "În avizul său a dat o redacție mai bună la articolul 165, care este completat cu două alineate, unde se descrie mai clar situația construcțiilor.
- Cele complexe vor putea fi edificate doar de către companii specializate, cele mai puțin complexe vor putea fi executate de persoane fizice, sub supravegherea unui diriginte de șantier, și cele și mai simple, care nu necesită autorizare și certificat de urbanism, vor putea fi executate de persoane fizice, și desigur și de juridice, fără a obține acte permisive."

Modificările la codul urbanismului și construcțiilor au intrat în vigoare pe 31 ianuarie 2025.