Sunt mici, pufoase, prefera intunericul, iar blana lor ajunge in sifonierele celor pasionati de blanuri. Vorbim despre sinsile, cresterea carora capata tot mai mult teren in randul moldovenilor. Care sunt secretele acestei afaceri pufoase, aflati in continuare.


Ne duc cu gandul la iepurasi sau chiar veverite. Doar ca blana de sinsila valoareaza mult mai mult. 

Mihai STAVILA, CRESCATOR DE SINSILE: "E una dintre cea mai fina, grosimea unui fir de par este de o finete nemaipomenita. O blanita cantareste nu mai mult de 10-15 g."

Inginer zoo de meserie, Mihai Stavila din Ialoveni s-a imprietenit cu aceste animalute acum cativa ani. Iar de atunci este "parintele" sinsilelor in Moldova.

Mihai STAVILA, CRESCATOR DE SINSILE: "Lucrez la 80 de familii, la 400 de femele, ne rotim in jur de 1200 de capete."

O sinsila traieste in jur de 7 luni. Apoi blanita sa ajunge in alte tari la producatorii de blanuri.

Mihai STAVILA, CRESCATOR DE SINSILE: "Preturile se orienteaza la ce vine din afara, 50-100 de dolari pentru o blanita. la moment nu avem nr de blanuri ca sa facem export din Moldova, trebuie sa fie partide mari, de aceea lucrez cu crescatori de sinsila din Romania. Unii le iau ca animalute exotice, pt ca nu au un miros al corpului."

Cresterea si ingrijirea sinsilelor e floare la ureche. Nu le trebuie decat hrana, apa si multa joaca.

Mihai STAVILA, CRESCATOR DE SINSILE: "Hrana principala este furajul. Instrumentul de hrana este lingura. Apa vine concentrat la fiecare, este o supapa si un vas. Femelele sunt separate si masculul are un culoar prin care circula la toate femelel, femelele au un inel din aluminiu la gat sa nu poate trece prin gaura. ele se scalda in nisip, din instinct, ele fiind din munti de a inlatura umiditatea de pe blanita."

Anisoara LOGHIN, REPORTER PRO TV: " Se spune ca sinsilele sunt animale nocturne, asa ca au fost izolate de lumina zilei. Le-au fost puse doar niste becuri, care lumineaza in jur de 11 ore, dupa care animalutele raman in bezna. Este, de fapt, perioada care le place cel mai mult."

Greu de crezut, dar sinsila inseamna automat un business profitabil pentru crescatori.

Mihai STAVILA, CRESCATOR DE SINSILE: " Rentabilitatea 400-500 la suta. Cheltuielile constituie 3-4 euro."

Si pentru ca nimic sa nu se piarda, carnea de sinsila ajunge pe masa crescatorilor.

Mihai STAVILA, CRESCATOR DE SINSILE: " Carnea este foarte gustoasa, pacat ca sa arunci carnea, e ca iepurele de casa."

Deocamdata, in tara noastra exista doar cativa crescatori de sinsile. Blana acestui animal este considerata una dintre cele mai valoroase din lume, o haina costa cateva mii de euro.

Pentru o haina mai lunga este nevoie de sacrificarea a peste 100 de sinsile, lucru ce ii supara rau pe aparatorii animalelor. Mai ales ca in Statele Unite, de exemplu, sinsila este unul dintre cele mai iubite animale de companie.