O piață agricolă ca la casele mari! Producătorii de fructe și legume, carne sau produse lactate din raionul Cahul își vând marfa într-un spațiu modernizat, cu condiții europene. Și cumpărătorii spun că vin la piață cu plăcere, mai ales că pot cumpăra un produs proaspăt și calitativ. Acest lucru a fost posibil după ce piața din satul Colibași a fost renovată, cu suportul Uniunii Europene, în cadrul unui proiect de dezvoltare regională.

„Luni și joi, când e zi de piață la Colibași, de la Cahul și până la Giurgiulești, toate satele sunt aici.”

„Europa a ajuns la noi acasă, cum spune o vorbă frumoasă, și ea ne finanțează foarte mult.”

Bine ați venit la piața agricolă din satul Colibași, raionul Cahul.

Viorica NASTASE, PRODUCĂTOARE DE LACTATE, COLIBAȘI, CAHUL: „Această piață se numește „Cu drag de Colibași”, fiindcă vin oamenii din satele vecine, precum Vadul lui Isac, Brânza și alte sate pentru a procura produse autohtone, bio, pe care oamenii le produc acasă.”

De mai bine de un an, producătorii de produse lactate, carne sau ouă din raionul Cahul își vând marfa într-o piață nouă și modernă, care le asigură un spațiu cu toate comoditățile.

Natalia GÎNGA, REPORTER PRO TV: „Cele două hale, una de carne și cealaltă de lactate, au fost renovate după condiții europene și dotate cu frigidere, aparat de aer condiționat, sistem de ventilare și camere de supraveghere. În acest mod, comercianții își pot vinde marfa în condiții sigure și confortabile.”

Viorica Nastase, care de 3 ani dezvoltă o mică fermă de vaci, spune că piața modernizată permite produselor sale lactate să ajungă la cumpărător proaspete și calitative.

Viorica NASTASE, PRODUCĂTOARE DE LACTATE, COLIBAȘI, CAHUL: „Vindem lactate de vacă, brânză telemea, brânză scoaptă, smântână, lapte și chefir. S-a modernizat totul, avem condiții bune și vindem totul proaspăt.”

Până la modernizarea pieței, comercianții spun că vindeau în stradă, fără nicio condiție sanitară.

„Nu mai stăm afară în căldură, bate vântul, praf. Aici oamenii vin și cumpără produsul curat.”

„Am luat lapte. E foarte bun aici. Colibași e un sat cu o piață agricolă foarte bună.”

„Tare mult îmi place conceptul de farmers market, cum sunt în Germania sau alte țări Europene și îmi place mult că se face și acasă.

„Oamenii stau la dos, produsele sunt curate, bune, iar oamenii sunt mulțumiți pentru că cumpără produse de calitate.”

La fel, a fost amenajat și modernizat spațiul pentru circa 90 de producători agricoli și amenajate 6 căsuțe rustice pentru meșterii populari, rampe de acces pentru persoanele cu nevoi speciale sau părinți cu cărucioare.

„E curat, poți să vii și să îți vinzi marfa frumos, iar oamenii sunt atrași de piață. Noi trebuie să atragem cât mai multe investiții în satul Colibași.

„Totul este pavat, nu este praf și nu este lângă stradă. Are și un spațiu de joacă pentru copii. E un loc frumos, retras, cu toate condițiile, ceea ce e important, pentru că noi tindem spre Europa.”

Piața regională „Cu drag de Colibași” a fost modernizată cu susținerea Uniunii Europene și a PNUD, iar lucrările de construcție au costat aproape 200 de mii de euro. Spațiul comercial este disponibil tuturor producătorilor din zona Cahul-Giurgiulești.

Ion DOLGANIUC, PRIMARUL SATULUI COLIBAȘI, CAHUL: „Pentru producătorii agricoli, dintotdeauna piața de desfacere a fost o problemă care se căuta a fi rezolvată. Iar datorită proiectului Eu4Moldova, Regiuni-Cheie, care ne-a permis să accesăm un grant de circa 4 mln lei, am putut realiza această piață, unicat în zonă.”

Zinovia SCUTARI, PRODUCĂTOARE DE LEGUME, COLIBAȘI, CAHUL:
„Dacă ar fi doar din bugetul local, nu s-ar face atâtea, câte s-au făcut doar în Colibași.//3:16 Este importantă Uniunea Europană și bugetul european care vine aici la noi.”

Viorica NASTASE, PRODUCTĂTOARE DE LACTATE, COLIBAȘI, CAHUL: „Aceste dezvoltări sunt foarte importante pentru regiunea noastră de sud,  pentru ca noi locuitorii din Colibași, Brânza sau Vadul lui Isac să ne putem realiza produsele autohtone.”

Piața modernizată din Colibași își propune să devină un punct de atracție pentru întreaga regiune și să stimuleze dezvoltarea economică locală, prin crearea condițiilor favorabile pentru producătorii locali, care vor să-și vândă produsele într-un loc sigur și acasă.