Odată cu răcirea vremii, mai ales noaptea, când temperaturile ajung la -15 grade, oamenii care nu au adăpost riscă să sufere de hipotermie. Pentru a-i proteja, în astfel de cazuri, ei sunt aduși la centre de găzduire unde au parte de mancare caldă și acoperiș deasupra capului. Oamenii au parte inclusiv de consiliere psihologică și juridică.

Publicat:21.02.2025, 19:24

Ruslan a ajuns la Centrul de Găzduire și Adaptarea Socială a persoanelor fără adăpost din Bălți, după ce a rămas fără apartament. El spune că nu are soție, nici copii și că este fost deținut.

”Am fost eliberat, am venit la Bălți, am rămas fără apartament, nu am avut unde să mă duc și am fost nevoit să vin aici. Sunt în căutarea unui loc de muncă.”

Iar acest bărbat, care se află în scaun cu rotile, nu are nici pensie pentru că nu are acte.

”Se străduie să îmi facă actele, dar nu am reședință și din această cauză nu pot să îmi fac actele.”

La centrul de găzduire, beneficiarii au parte de un loc pentru dormit, baie și mese calde.

Edita PATRANICA, BUCĂTAR: ” Astăzi avem cartofi copți cu sos, pește și legume, acum vom pune să încălzim. 
   • În fiecare zi, meniu diferit?
   • Desigur, dimineața avem terci.”

Totodată, beneficiarii au parte de consiliere psihologică, dar și juridică.

Ghenadii ZAPOROJAN, PSIHOLOG: ”Ei nu vor să își schimbe obiceiurile, să se integreze în societate, deși noi ne străduim. Acum când sunt înghețuri mai mari, mai mulți oameni vin pentru o noapte, poliția, la fel, lucrează bine, locuitorii apelează sau se plâng că prin blocuri se ascund oameni, îi aduc la noi, de urgență, îi primim pe toți fără excepție."

La centrul de găzduire din Bălți sunt acum 17 persoane. La Chișinău, la Centrul de găzduire și orientare pentru persoanele fără domiciliu stabil sunt în prezent 80 de beneficiari.