Preventia cancerului de prostata, tratament si noi terapii pentru conditiile metastatice.
Daca cineva din familia dumneavoastra cu vârsta de 50 ani sau mai mare are cancer de prostata iar dumneavoastra aveti peste 40 ani, trebuie neaparat sa fiti examinat de un urolog. Un test PSA si un examen de prostata sunt esentiale în diagnosticarea timpurie a cancerului de prostata. Cancerul de prostata poata sa nu aiba simptome deloc sau poate fi indicat de usoare probleme de urinare sau dureri ale partii inferioare a spatelui si oaselor. În ultimii ani, unele opinii au fost dezvoltate referitoare la faptul ca folosirea medicatiei pentru prostata la pacientii cu risc poate chiar sa previna cancerul de prostata si poate fi folosita ca si medicament preventiv. Consultati-va urologul pentru a vedea daca sunteti un candidat adecvat pentru aceasta metoda.
Daca, cancerul de prostata s-a extins dincolo de prostata dar nu si la alte organe, se aplica radioterapie împreuna cu medicatie si apoi medicatia este întrerupta dupa o anumita perioada de timp.
Tratamente alternative si metode de preventie ale cancerului de prostata:
- Evitati carnea rosie
- Evitati grasimile saturate si consumati mai multe grasimi nesaturate (ulei de masline).
- Consumati mai mult peste si ulei de peste.
- Consumati doua pahare de suc de rodii pe zi.
- Încercati sa nu va îngrasati.
- Faceti miscare regulat si evitati expunerea la soare.
- Evitati pastilele de vitamine cu exces de vitamina C si zinc.
- Consumati multa conopida, brocoli, spanac si alte legume cu frunze verzi.
Tratamentul cancerului de prostata
Daca, cancerul de prostata este limitat la interiorul prostatei si starea generala de sanatate a pacientului indica ca acesta va trai cel putin înca 10 ani, prostata trebuie înlaturata complet (prostatectomie radicala) sau trebuie sa îsi revina complet cu radioterapie sau radiatii. Nu exista loc pentru tratament medicamentos al pacientilor în acest stagiu.
Atunci când cancerul de prostata s-a extins dincolo de prostata dar nu si la alte organe, radioterapia este aplicata împreuna cu medicatie si apoi aceasta este ulterior întrerupta. În cazuri foarte rare, o operatie a prostatei (prostatectomie radicala) poate fi executata, urmata de medicatie si radioterapie.
Daca s-a extins la la glande si alte organe, singurul tratament este cel medicamentos. Efcicacitatea tratamentului medicamentos dureaza circa 1-10 ani. Scopul principal al medicatiei este acela de a elimina hormonul masculin din organism. La pacientii care nu doresc sau nu îsi pot permite medicatia, se efectueaza o operatie a testiculelor pentru a îndeparta regiunile ce produc hormonii masculini. Pacientul primeste anumite medicamente speciale în acest caz pentru a preveni osteoporoza. La cancere care devin independente de hormonul masculin, se initiaza chimioterapia sau medicamente oncologice. În ultimii ani, exista unele vacinuri ce au fost concepute si au început sa fie folosite.
Tratamentul cancerului de prostata metastazic sau recurent
Cancerul de prostata recurent sau repetat care se evidentiaza prin valori crescute ale PSA dupa prostatectomia radicala sau radioterapie, necesita tratamente foarte speciale. Tratamentul poate implica operatie, radioterapie sau tratament medicamentos hormonal, împreuna sau consecutive.
Efectele tratamentelor hormonale standard la pacientii metastatici vor disparea în mod cert la un anumit moment, iar valorile Psa ale pacientului vor creste din nou. Unele medicamente noi ce au fost concepute pentru aceasta boala si sunt disponibile acum în tara noastra au capacitatea de a prelungi supravietuirea si de a alina eficient durerile orporale. Aceste noi medicamente sunt în general administrate pe ale orala si sunt foarte bine tolerate. Trebuie sa discutati foarte clar despre aceste medicamente de suprimare androgene cu urologul dumneavoastra si sa vedeti daca vi se potrivesc.
Reprezentanta Acibadem in Republica Moldova:
Adresa: Mun. Chisinau, Bucuresti 79/11
Tel 060999144
Web: www.acibadem.com.ro
Facebook: Acibadem Moldova