Plecat in Rusia sa intoarca datoria unui prieten, a revenit in tara cu o idee de afacere care ii aduce anual un profit de mii de lei. Este vorba de un moldovean, care cu 20 de ani in urma a ramas fara un sfant, insa a stiut sa renasca din ruine, pentru ca acum sa conduca o fabrica cu peste 150 de angajati.
Igor are o poveste de viata intriganta. Ca toti oamenii de afaceri, a stiut la un moment dat sa riste, iar acum culege roadele. Barbatul conduce o intreprindere de producere a poliuritanului, din care, ulterior, confectioneaza saltele, mobila si alte produse de uz casnic.
Igor EMILIANOV, PRODUCATOR DE POLIURITAN: "Am dat datoria si mi-au dezvaluit procesul de producere a poliuritanunlui. Cum sa numesc asta? Probabil soarta.”
Cu 20 de ani in urma, moldoveanul a luat un credit de 180 de mii de dolari si i-a investit in ideea care acum prinde viata intr-o uzina din sectorul Ciocana al capitalei. Astazi, echipa sa ne-a divulgat intregul proces de producere a poliuritanului. Totul de incepe de la locul de depozitare a compusilor chimici, pastrati in cisterne la o temperatura de 20 de grade Celsius.
Nina PASCARU, DIRECTOR TEHNIC COMPANIE DE PRODUCERE A POLIURITANULUI: "Toate componente sunt in stare lichida si sunt extrase din petrol.”
Ulterior, acestea sunt mixate, iar lichidul obtinut trece printr-un aparat, unde practic, creste ca pe drojdie, in doar 15 secunde.
Nina PASCARU, DIRECTOR TEHNIC COMPANIE DE PRODUCERE A POLIURITANULUI: “Se produce o reactie chimica, prin care lichidul de la 5 cm creste la 1,20 cm inaltimea.”
Asa se face ca in mai putin de un minut, placile de poliuritan sunt gata. Insa inainte de a fi folosite ca materie prima, acestea trebuie sa se odihneasca pentru 72 de ore.
Igor EMILIANOV, PRODUCATOR DE POLIURITAN: “Daca le vom taia mai devreme, calitatea va scadea. “
In functie de densitatea placilor, fiecare bricheta are o anumita culoare. Urmeaza sala de taiere.
Grigore TINTEA, OPERATOR: „Masina taie inainte face foi de la 3 mm pana la 150 de mm.”
Apoi foile lipite sunt din nou “feliate”, pentru a obtine buretele de bucatarie.
SINCRON: Victor CIOARA, ANGAJAT: „Dupa linie. La moment ea merge prin mijloc Si cand o dai ea vine incoace.”
Si urmeaza impachetarea. Poliuritenul brut este presat si comercializat.