Porcul se taie si a doua zi de Craciun. Si-au spus cativa prieteni din capitala, care dupa ce au sarbatorit ieri in familie, astazi s-au bucurat de ultima zi de vacanta parlind godacul impreuna. Obiceiul a devenit traditie pentru amicii care spun ca mai bine tai porcul de doua ori, decat o singura data.
Porcul, crescut ecologic dupa cum se lauda gospodarul casei, a fost sacrificat abia astazi, a doua zi de Craciun pe stil vechi.
Veaceslav TONU, GOSPODARUL CASEI: “De Craciun suntem cu parintii, e o sarbatoare familiala, dar deja a doua zi de Craciun, cum se spune la noi cu betivanii, cu gospodarii."
Dupa ce s-a rumenit bine, porcul a fost acoperit cu musama si paturi, pentru ca micutii sa il calareasca.
Traditia care trebuie sa starneasca chiote de bucurie, i-a cam lasat rece pe copii.
“Am plecat sa colindam, Dom dom sa-naltam, Cand Boierii nu-s acasa, Dom dom sa-naltam.”
Nici colindele nu par sa ii fi insufletit.
Veaceslav TONU, GOSPODARUL CASEI: “Eu cred ca copiii sunt tristi in ziua de azi pentru ca porcul e fara internet. N-au internet, n-au google, de aia sunt tristi. De ar fi purceii cu wifi. La anul o sa luam purcel cu stick."
Adultii, in schimb, isi amintesc cu entuziasm de calaritul porcului in copilarie.
“Ne urcam pe purcel, saream putin in sus, ne bucuram, era si zapada totodata, erau niste ierni cu zapada pana la genunchi.”
“Din pacate cam se prind a stinge obiceiurile noastre, dar ne straduim ca copii nostri sa aiba idee ce inseamna sarbatori de Craciun, de Pasti, de sarbatori. - Care e senzatia cand urcati? E cald? - Ei cum, amintiri din copilarie. Cum se spune sa moara porcii de cutit, Multi ani si Craciun Fericit.”
Odata ce soriciul s-a inmuiat, godacul trebuie curatat. Si aici traditia merge mana in mana cu tehnologia. In loc de carpe, gospodarul foloseste un aparat de spalat cu presiune.
Gazda buna se vede dupa tava, spun batranii, asa ca tarie si vin au fost din belsug. Servite la final cu sorici.
“-Noi cand eram copii primele bucati de cioric de aici le luam, de la buric. -Tot ce e intre picioare, tot e bun.”
Sorici a fost destul pentru toata lumea.
“Vrem sa dam ce e mai bun companiei PRO TV. - Multumim. - Si colegului dvs. - Multumim.”
Ziua a continuat cu portionarea animalului si pregatirea fripturii.