Problemele locomotorii blocheaza picioarele, nu si visele! Si-a zis Victoria, o tanara cu nevoi speciale din capitala, care este tot mai aproape de a conduce o masina. Pentru asta ea a mers la scoala auto, iar recent si-a luat permisul de conducere. A mai ramas o nimica toata pentru a deveni mai independenta. Sa isi cumpere un automobil. Recunoaste ca ii va fi greu in trafic, caci pentru unii soferi regulile se pare ca sunt pentru a fi incalcate, dar asta o va face mai puternica.

Publicat:25.10.2020, 15:57

Victoria se deplaseaza cu ajutorul a doua carje si acum trei luni a decis sa invete sa conduca o masina, iar recent a sustinut cu succes examenul practic. Ea duce un mod de viata activ, este specialist in comunicare la Asociatia “Motivatie” si vrea sa fie mai independenta in deplasare.  

Victoria BOTAN, SOFERITA: “A fost extraordinar procesul. Eu mi-am dorit foarte mult sa devin soferita si in primul rand sa imi dezvolt aceste abilitati de a fi si mai independenta.”

Desi, scolile de instruire a conducatorilor auto s-au adaptat si si-au modificat masinile, astfel incat acestea sa poata fi coordonate doar cu ajutorul mainilor, putine persoane cu dizabilitati se incumeta sa invete sa sofeze, sustine Victoria. Frana si aceleratia sunt la nivelul volanului, iar cutia de viteza este automata.

Victoria BOTAN, SOFERITA: “Avem frana din partea stanga, ea este unita de pedale. In fiecare dimineata inaintea lectiei este asamblata si accelerarea deja pe dreapta.”

Dupa orele practice masina poate fi modoficata in zece minute si folosita de alti elevi. Andrei, instructor de 3 ani, este la prima sa experienta de instruire a unei persoane cu nevoie speciale. La inceput orele practice au fost mai dificile, spune el.

Andrei VASILIAN, INSTRUCTOR AUTO: “Persoana data nu a mai avut practica cu masina. Undeva dupa vreo 10-15 lectii vine obisnuinta si apoi a inceput ceva mai complicat. Aceeasi iesire in oras, aceleasi manevre insa atentia deja lucreaza mai bine.”  

Instructorul nu face diferenta intre elevi  si a apreciat straduinta si dorinta Victoriei de a putea conduce.  

 Andrei VASILIAN, INSTRUCTOR AUTO: “Instruirea merge la toti identic, adica unde trebuie mai sever, ce se poate de gresit, gresim si apoi invatam.”  

Acum Victoria se gandeste sa isi cumpere o masina adaptata, ce o va ajuta in viata de zi cu zi. Astfel, ea incurajeaza oamenii sa isi depaseasca limitele si sa se bucure de viata.

Victoria BOTAN, SOFERITA: “O sa ma stradui sa gasesc o masina care sa aiba adaptarea la o mana, la mana dreapta o sa am si frana si accelerarea, doar ca miscarile vor fi diferite  si o sa fie mai usor.”  

In Moldova sunt doar cateva scoli auto care pregatesc soferi cu dizabilitati, acestea se gasesc doar in Chisinau si aduna tineri din toata tara.