Rampe abrupte, borduri prea inalte si trotuare  deteriorate. Asta au de infruntat persoanele in scaun cu rotile, care vor sa faca o plimbare in parcul Catedralei. In contextul in care primaria a anuntat ca la anul va incepe lucrari de reparatie in zona, Centrul pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilitati a decis sa faca o analiza, iar ulterior sa vina cu recomandari pentru autoritati. Responsabilii de la primarie ne-au spus ca le vor examina.

Publicat:13.10.2020, 18:18

“Unghiul este foarte mare. Daca ar fi plouat sau gheata, pentru coleg ar fi periculos. Noi am putea sa ne intoarcem. Trebuie sa fie unghiul adecvat si bare de suport pentru persoanele care nu au puteri in maini.”

Rampa nou amenajata de la intersectia strazilor Banulescu-Bodoni si Columna nu este  

confortabila pentru persoanele in scaun cu rotile. Asta ne spune Ludmila, care  

de mai bine de 30 de ani nu poate merge. Pe cand avea 13 ani, din cauza unei infectii virale, partea de jos a corpului i-a fost paralizata.

Ludmila IACHIM, DIRECTOR EXECUTIV, ASOCIATIA “MOTIVATIE”: “Eu sunt o persoana activa, independenta. Imi place sa merg singura la cumparaturi, dar ma duc doar acolo unde stiu cu siguranta ca voi intra. Fie magazin sau farmacie.”

Tanara a acceptat propunerea Centrului pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilitati de a participa la analiza mobilitatii pietonale din zona parcului Catedralei.  

Ludmila IACHIM, DIRECTOR EXECUTIV, ASOCIATIA “MOTIVATIE”: “Rampa este foarte abrupta. Eu am coborat in doua roti. Aici nu pot sa urc singura. Ar trebui cineva din spate, sa ii explic cum sa apuce corect, eu trebuie sa ma aplec in fata ca sa nu cad.”

Deseori se intampla ca unii soferi sa isi parcheze autoturismele chiar in fata acestor rampe, iar persoana in scaun cu rotile nu mai poate trece pe acolo.  

La actiune au participat patru echipe. Din una a facut parte si Tudor Onofrei. Acesta a incercat sa traverseze trecerea de pietoni de la intersectia strazilor Banulescu-Bodoni si Mitropolit Dosoftei, dar s-a blocat in fata blocurilor de piatra puse pentru a limita accesul masinilor.

Tanarul spune ca nu este deloc usor sa circule prin oras din cauza trotuarului deteriorat, dar si a bordurelor inalte.  

Tudor ONOFREI, ANGAJAT LA ASOCIATIA “MOTIVATIE” :“Cea mai mare problema sunt trotuarele si bordurele. Este transportul care nu este accesibil, mai ales maxi-taxiurile.”  

Actiunea a fost organizata in contextul in care primaria intentioneaza anul viitor sa renoveze parcul Catedralei. Responsabilii de la Centrul pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilitati indeamna autoritatile sa se consulte cu oamenii si sa evite greselile care acum limiteaza accesul persoanelor cu dizabilitati in parc.  

Vitalie MESTER, DIRECTORUL CENTRULUI PENTRU DREPTURILE PERSOANELOR CU DIZABILITATI: “Este putin sa asiguri doar un parc accesibil in interior, trebuie sa asiguri si caile de acces in parc. Am constatat borduri pe care nu pot cobori la intrare in parc, trotuare cu mai multe denivelari, gropi si diferite obstacole cum ar fi semisfere de beton.”

Centrul va elabora o lista cu recomandari care ulterior va fi transmisa primariei. Responsabilii de acolo ne-au spus ca vor analiza propunerile.