Războiul din Ucraina este o tragedie umanitară, cu încălcări grave ale drepturilor omului – susțin reprezentanții Amnesty Internațional Moldova, care au protestat astăzi în fața Ambasadei Federației Ruse. Membrii organizației au cerut justiție pentru victimele războiului, precizând că o pace fără justiție nu este durabilă.

Publicat:24.02.2025, 17:15

Veaceslav TOFAN, DIRECTOR EXECUTIV AMNESTY INTERNAȚIONAL MOLDOVA: “Mesajul nostru principal este să cerem o justiție pentru victime. Pe parcursul acestor ani, au avut de suferit copii, civili, a fost distrusă infrastructura civilă. Conform datelor ONU, aproximativ 2500 de copii au fost omorâți sau grav răniți, mai mult de 1500 de școli au fost distruse complet sau grav avariate. Pentru fiecare din aceste crime, Curtea Penală Internațională trebuie să facă justiție.”

Potrivit membrii Amnesty Internațional Moldova, care au protestat pașnic în fața Ambasadei Federației Ruse, până acum au fost documentate crime de război comise de Rusia în Ucraina, cum ar fi execuții extrajudiciare, tortură și atacuri asupra civililor.

Veaceslav TOFAN, DIRECTOR EXECUTIV AMNESTY INTERNAȚIONAL MOLDOVA: “Noi deja avem cel puțin două persoane date în căutare internațională, este vorba de Vladimir Putin și Maria Lvova-Belova, care se fac vinovați de crime de război prin deportarea forțată a copiilor ucraineni din Ucraina în Rusia.”

Valeria PÎRLEA, REPREZENTANT AMNESTY INTERNAȚIONAL MOLDOVA: „Pe posterul meu scrie eu susțin curajul, susțin Ucraina, pentru că nu poate fi decât un act de curaj ca să reziști atât de mult timp. Manifestația de astăzi ar trebui să ne facă să ne gândim mai mult la fragilitatea drepturilor fundamentale în fața unui agresor și al unui bocanc atât de puternic al ocupantului."

Protestului s-au alăturat și câțiva cetățeni ruși, printre care și Ella, care s-a refugiat la noi de doi ani și jumătate.

"O Rusie liberă e posibilă doar fără Putin, deoarece Putin este război, amenințare, șantaj, dar și încercarea de a influența alte state."

Totodată, Amnesty Internațional Moldova a lansat și o petiție prin care cere comunității internaționale să se asigure că toți cei responsabili de încălcări grave ale drepturilor omului în Ucraina și de crime de drept internațional să fie aduși în fața justiției.