S-a scumpit laptele. De la inceputul lui septembrie, untul, branza si smantana se vand cu cel putin un leu mai scump. Una din cele mai mari intreprinderi de lactate din tara spune ca preturile sunt mai mari pentru ca vacile dau mai putin lapte.

Publicat:21.09.2019, 18:09

”In fiecare dimineata eu beau lapte si cafea."

Placerea matinala a acestei pensionare se va transforma in una care ustura la buzunar. 

“8 lei a fost si acum e 8,55. 55 de bani diferenta. - Laptele? - Da.”

“Stiti, pensionarii socot fiecare banut.”

Lactatele s-au scumpit cu pana la 5 procente. Cu cat continutul de grasime este mai mare in produs, cu atat majorarea e mai mare. Este anuntul oficial al uneia dintre cele mai mari intreprinderi producatoare de lapte din tara. 

Veaceslav DIGOR, REPREZENTANT MARKETING, COMPANIE PRODUCATOARE DE LAPTE:

“S-a scumpit pretul la materia prima de pe data de 16 august. De atata ca anul asta a fost prea cald, a fost arsita si taranii au crescut pretul mai devreme ca nu e iarba, nu e hrana pentru vaci.”

Este a doua scumpire din acest an. Ultima oara, firma a ridicat preturile in luna iunie.

“Laptele este un produs social. El e pentru copii si batrani. Adevarat, nu? Mai bine ar creste preturile la icre, la mezeluri.”

”Luam pe o saptamana, apoi pe alta, ce sa facem, intindem razina.”

Exact din data de 16 august curent, atunci cand lumina s-a scumpit pentru consumatorii casnici, aceeasi energie electrica s-a ieftinit pentru o parte din companiile producatoare din tara.

Galina SANDUTA, PURTATOR DE CUVANT ANRE:“Pentru consumatorii din centrul si sudul tarii ale caror instalatii sunt racordate la retele electrice de tensiune medie, pretul pentru energia electrica s-a redus cu 29 de bani, iar pentru consumatorii din nordul tarii – cu 21 de bani.”

Producatorul de lactate vizat nu ne-a putut spune la care retele electrice este racordata intreprinderea, deoarece inginerul-sef ar fi plecat din tara. Departe de firmele care produc lactate industrial, oamenii de la tara au ridicat si ei preturile. 

Patricia PODOLEANU, REPORTER PRO TV:La piața centrală un litru jumate de lapte de casa variaza între 20 și 25 de lei, kg de smântâna se vinde cu 40 de lei, iar cel de brânza de vaca - cu 55 de lei. Aceasta femeie spune ca pana la amiaza reușește sa vândă tot ce are pe masa.”

“Nu cu mult tare s-a scumpit. Undeva 5 lei, asa ceva.”

Motivul e acelasi.

“E putin lapte, vacile s-au vandut, lumea nu vrea sa mai tina, sa aiba grija de animale.”

Producatorii spun ca scumpirea laptelui este un fenomen obisnuit in toamna fiecarui an. Potrivit unei analize facute de economistul Veaceslav Ionita, in ultimele cinci luni au crescut preturile la mai multe produse alimentare, fapt constatat si de Biroul National de Statistica. De vina ar fi trei factori: cresterea consumului, care ramane neacoperit de productie, deprecierea valutei nationale si interventia abuziva a politicului.