S-au sfintit fructele astazi in biserici. Pentru ca traditia spune ca de sfantul Ilie nu se munceste nici pe afara, nici prin casa, credinciosii si-au umplut gentile cu fructe si dulciuri astazi si au mers la slujba. Dupa ce preotul a stropit bunatatile cu apa sfanta, oamenii au inceput sa-si dea de pomana unul altuia, iar apoi, traditional, s-au asezat sa manance castraveti cu miere.

Purtand masti de protectie si pastrand distanta intre ei -  asa i-am gasit astazi pe mai multi crestini din Sangera, care, de Sfantul Ilie, au lasat toate treburile casnice si au mers la biserica. Toata lumea a tinut cont ca astazi se sarbatoreste Sfantul Ilie, asa ca mesele din biserica au fost umplute cu mere, pere, prune, dar si alte bunatati, care asteptau sa fie sfintite, asa cum spune traditia.

„Se sfintesc merele, perele astazi.”

„El este un foarte mare rugator pentru ploi, pentru seceta. Trebuie sa ne rugam marelui proroc, fiindca cand ne arde arsita, si seceta, si roade nu se fac, si nimic nu este.”

Matusa Elena sutine ca inca de cand era copil venea mereu de aceasta sarbatoare la biserica impreuna cu parintii.

„Mama, Dumnezeu sa o ierte, nu mai este in viata de multi ani, asa ne spunea, noua, mai ales la fete: „Nu, Doamne fereste. Sa nu mancati mere pana la Sfantul Ilie ca e un mare pacat.”

Ilie Ursu isi sarbatoreste si ziua de nastere astazi, nu doar onomastica. E sarbatoare de suflet, ne-a spus el.

 „In tot anul inca de mic copil intodeauna sarbatorim si acum tot. Vin copiii, vin nepotii, vin rudele care mai pot si mai au timp. Un pahar de vorba, o gura de paine si un cuvant bun.”

Barbatul ne-a spus ca isi asteapta oaspetii mai spre seara, cu toate ca recunoaste ca anul acesta nu va sarbatori ca in ceilalti ani, pentru ca... e pandemie. Dupa ce s-a incheiat slujba, preotul a sfintit tot ce au intins enoriasii pe mesele din biserica, iar acestia s-au impartit intre ei.  

Apoi au iesit afara si au gustat toti castraveti cu miere.

 „Dimineata, la televizor spunea ca 130 de lei. S-a scumpit mierea.”

Dupa slujba am mers la familia Beregoi acasa. Toata lumea, de la mic la mare, s-a mobilizat la aranjat masa. Cineva a strans castravetii din mica sera pe care au amenajat-o langa casa, iar altcineva a cules piersicile. Iar intre timp, o ruda a venit cu mierea proaspat scoasa din stup, spune ca e prima de anul acesta.

 „Sotul meu este amator de miere si are cateva stupuri. Astazi de sfanta sarbatoare se scoate miere, este asa o traditie din popor. Si se duce in ospetie cu miere, iar oamenii servesc cu tuica sau cu castraveti.”

Dupa ce au pus principalele bucate pe masa astazi, oamenii s-au asezat la masa.

 „Ne adunam toate rudele la masa. Nu suntem toti sotul lipseste, dar neaparat cinstim cate un pahar si pentru sanatatea lui.”

„Am auzit ca de sf Ilie, de fapt, nu se mananca mere. Ca sa nu fie ploie cu grindina atat de mare ca merele. Dar noi mancam miere, iata proaspat scaoasa din stup. Si de sfantul Iie doar barbatii au voie sa scoata mierea, imbracati in haine de sarbatoare.”

Nichita are 9 ani. Si el stie multe despre Sfantul Ilie.

 „Prorocul Ilie a fost un aducator de ploie. Cand era seceta, oamenii se rugau la proroc sa dea ploaie si el dadea, ca era bun la suflet."

Oamenii au inchinat cate un pahar de vin, iar sarbatoarea va fi mai spre seara cand se vor aduna toate rudele, ne-au spus ei.

Sfantul Mare Proroc Ilie este considerat ocrotitorul recoltelor. In traditia populara se crede ca atunci cand tuna si fulgera Ilie de fapt traverseaza cerul cu caruta lui de foc.