Tentativa autorităților de a găsi o companie care să închirieze și să gestioneze spațiile comerciale de la Aeroport s-a soldat cu eșec. La un an de când a fost anunțată prima licitație, am urmărit o serie de amânări și justificări. Pentru că nu au găsit o soluție, responsabilii anunță că, că cel mai probabil, vor renunța la licitație, iar spațiile comerciale vor trece în gestiunea aeroportului.

La data de 18 ianuarie 2024, Aeroportul Internațional Chișinău anunța într-un comunicat despre inițierea licitației privind darea în chirie a spațiilor comerciale. La scurt timp, însă, în jurul acesteia s-a iscat un scandal.

Lorena BOGZA, PREZENTATOARE PRO TV: „Am văzut discuții aprinse în jurul ideei de închiriere a spațiului de la aeroport și se vorbește despre o companie franceză, care ar fi deja câștigătoarea licitației?"

Andrei SPÎNU, FOSTUL MINISTRU AL INFRASTRUCTURII: "Tot acest scandal în jurul licitației este generat de grupul criminal Șor care înțelege că în foarte scurt timp iși va pierde toate veniturile pe care le generează acele spații. În 2022 aceste două companii care gestionează spațiile din aeroport au generat un miliard de lei.”

La scurt timp după lansare, prima licitație a fost anulată. Iar asta pentru că în concurs s-ar fi înscris doar două companii.

Dorin RECEAN, PRIM-MINISTRUL REPUBLICII MOLDOVA: “Este clar că licitația a fost sabotată.
- Exact asta era obiectivul acestei grupări, să perpetueze aflarea lui Șor în acele spații comerciale.”

Două zile mai târziu, Agenția Proprietății Publice a anunțat o nouă licitație.

Roman COJUHARI, DIRECTORUL AGENȚIEI PROPRIETĂȚII PUBLICE: ”Vom depune tot efortul ca să atragem cât mai mulți participanți.”

Însă și aceasta a fost fără succes. În luna aprilie, a doua licitație a fost suspendată, chiar dacă autoritățile modificaseră condițiile de participare, pentru a se putea înscrie în concurs mai multe companii străine.

Roman COJUHARI, DIRECTORUL AGENȚIEI PROPRIETĂȚII PUBLICE: "Am solicitat întreprinderii de stat să relanseze licitația cât mai curând.

Au urmat și alte încercări.

Roman COJUHARI, DIRECTORUL AGENȚIEI PROPRIETĂȚII PUBLICE: "Cum credeți, companiile mari vor avea încredere și se vor înregistra la concursurile viitoare?
- Știu că colegii de la aeroport depun maxim efort."

Dar toate tentativele s-au soldat cu eșec.

Roman COJUHARI, DIRECTORUL AGENȚIEI PROPRIETĂȚII PUBLICE: “Au luat decizia de a prelungi pentru a asigura transparența procesului.”

Responsabilii se declarau convinși că vor reuși să atragă o companie cu istoric transparent care va gestiona spațiile comerciale din incinta aeroportului.

Roman COJUHARI, DIRECTORUL AGENȚIEI PROPRIETĂȚII PUBLICE: “Noi suntem deciși ca grupul criminal Șor să fie scos din aeroport și să nu genereze venituri care sunt folosite în interese împotriva statului.”

Însă, la sfârșit de octombrie, a fost anulată și cea de-a treia licitație. 
Iar astăzi, la un an de la prima tentativă, șeful APP spune că s-ar putea renunța la licitație, iar spațiile ar putea trece în gestiunea aeroportului.

Roman COJUHARI, ȘEFUL APP: “- Am analizat foarte detaliat opțiunea ca însăși aeroportul să gestioneze spațiile pentru ca să fluidizăm cât mai multe venituri, să obținem cât mai multe venituri de la gestionarea acestor spații.
- Deci se poate renunța la ideea licitațiilor?
Întocmai.”

Asta deși, la lansarea licitației, autoritățile spuneau că acest lucru nu este posibil.

Andrei SPÎNU, FOSTUL MINISTRU AL INFRASTRUCTURII: "De ce aeroportul nu gestioneaza aceste spatii, odata ce are nevoie de bani?
 Pentru ca nicaieri in lume nu se intampla asta. Functia de baza a aeroportului este sa administreze zboruri."

În luna decembrie a anului 2024, Aeroportul Internațional Chișinău anunța organizarea unor consultări publice pentru revizuirea și ajustarea caietului de sarcini, pentru a selecta agenți economici calificați care vor închiria spațiile comerciale. Dar nu e clar care a fost rezultatul acestor consultări. 

Șeful Agenției Proprietăți Publice nu a răspuns la apeluri și nici la mesaje pentru a ne spune la ce etapă se află acum procesul de dare în chirie a spațiilor comerciale și nici de ce licitația a eșuat. 

La un an de la lansarea licitației, spațiile comerciale rămân a fi gestionate de companiile afiliate lui Ilan Șor, condamnat definitiv la 15 ani de închisoare în dosarul frauda bancară. Aeroportul a revenit în proprietatea statului în anul 2023.