Iarna aceasta Moldova a fost zguduita de tragedii produse din cauza intoxicarilor cu gaz. Familii intregi au fost distruse peste noapte si multi dintre cei care folosesc minicentrale termice sunt in panica. Expertii spun ca in majoritatea cazurilor oamenii si-au semnat moartea cu mainile proprii, incalcand reguli elementare de folosire a centralelor termice. Ca sa evitati tragediile trebuie sa respectati cativa pasi simpli, dar care va pot costa viata.
Ieri dimineata la Niscani o familia intreaga a fost nimicita.
“I-am gasit jos pe toti.”
Doi copii si parintii lor tineri au fost gasiti morti in casa. Pompierii au scos din caile de ventilare haine. Oamenii le acoperisera, deranjati de faptul ca din ele curgeau picaturi de apa.
“Canalele sunt blocate cu carpe.”
Ceea ce s-a intamplat acolo poate fi numit un suicid inconstient. Iata prima si cea mai importanta regula pe care trebuie sa o respectati daca aveti in casa o microcentrala termica – asigurati-va ca macar una dintre caile de ventilare sau aerisire ale incaperii in care se afla centrala este libera si ca in casa intra oxigen!
Alexandru RADUCAN, INGINER: „Iata fereastra de aerisire. Unii oameni ca sa faca economie de caldura o acopera cu scotch sau cu alte lucruri. Ea trebuie neaparat sa fie libera.”
Iata cum puteti foarte simplu sa verificati daca prin ea trece aerul.
Alexandru RADUCAN, INGINER: “Apropiati o foaie de priza de aer. Daca ea se lipeste inseamna ca, deci, canalul de aerisire este liber. Daca ea cade – atunci – nu. Sau mai simplu – apropiati o bricheta, daca flacara este atrasa spre exterior sau chiar stinsa, atunci functioneaza bine. In caz – contrar trebuie sa va puna in garda si sa chemati echipa speciala care sa curete canalul de aerisire.”
Este importat ca si gurile de ventilare sa fie libere. In felul acesta chiar si daca in casa se elimina gaz – acesta nu poate sa va omoare. Regula numarul doi este sa verificati cosul de evacuare a gazelor, cel care se afla deasupra microcentralei si hogeacul care iese in exterior. Acestea, la fel, trebuie sa fie libere, chiar daca riscati sa irositi putina energie termica in zilele geroase.
"Unii oameni il acopera cu o cahla, dar asta e gresit".
Cosul de fum trebuie curatat de catre specialisti cel putin o data pe an. Daca acesta e blocat in cazul centralelor cu ardere in interior, sau hornul in cazul cand caloriferele sunt conectate la soba - gazul se elimina in casa. La fel a fost si in cazul familiei lui Andrei Bastovoi. Sotia fostului deputat a murit, iar fiul sau a ajuns la spital.
“Ea era fara suflare in pat, a murit in somn. Dar baiatul s-a sculat si a chemat ambulanta, dar s-a prabusit pe scari.”
Acolo, potrivit procuraturii, hornul de pe acoperis era surpat si astupat. De fapt omul nu poate detecta prezenta monoxidului de carbon. In schimb, il pot simti detectoarele speciale care produc un anumit zgomot atunci cand in casa se elimina monoxid de carbon.
Alexandru RADUCAN, INGINER: “Acestea costa in jur de trei mii de lei, dar mai mult costa viata.”
O alta intoxicatie produsa iarna aceasta a dus in spital o familie intreaga din Stauceni – parintii, doi copii si o matusa. Oamenii au fost la un pas de moarte, dar au scapat.
Acolo specialistii au depistat fisuri la canalul de evacuare. Iata de ce centrala trebuie nu doar instalata, ci si verificata in fiecare an de firme specializate si licentiate. Problema e ca la noi nicio lege nu prevede ca asta sa se intample obligatoriu, verificarea se face benevol de catre proprietar.
Pavel CARAMAN, SEF DIR. SUPRAVEGHERE TEHNICA GAZE: “Ar trebui sa existe o prevedere adoptata prin hotarare de guvern, ca in statele europene, asa incat sa fie obligatorie verificarea instalatiilor pe baza de gaz.”
In cazul in care nu sunteti siguri de cunostintele dvs puteti beneficia de cursuri speciale oferite de Moldova Gaz si Chisinau Gaz.
Iurie TRUHIN, DIRECTOR INTREPRINDERE “FLACARA ALBASTRA”: “Un curs dureaza 8 ore intr-o zi. Costa 200 de lei.”
Sorina OBREJA, REPORTER PRO TV: „La primele simptome de intoxicatie adica ameteli, dureri de cap si senzatie de voma, deschideti imediat usile si geamurile, iesiti afara si scoateti si membrii familiei. Chemati ambulanta, iar daca exista persoane inconstiente, pana la venirea acesteia recurgeti la respiratia artificiala si stimularea cardiaca. Totusi e mai bine sa respectati reguli elementare ca sa nu ajungeti la asta. Sorina Obreja. PRO TV.”
Ce trebuie sa faci pentru a evita o tragedie:
- CĂILE DE AERISIRE SĂ FIE LIBERE
- DESCHIDETI GEAMUL!
- VERIFICATI COSUL DE EVACUARE
- OMUL NU POATE SIMTI MONOXIDUL DE CARBON
- FOLOSITI DETECTOARE DE CO
- INSTALAREA SI VERIFICAREA – DOAR DE CÄ‚TRE SPECIALISTI LICENTIATI
- VERIFICATI CENTRALA, COSUL DE FUM SI CÄ‚ILE DE AERISIRE CEL PUTIN O DATÄ‚ ÎN AN
http://blog.romstal.md/2016/02/25/este-usor-sa-eviti-intoxicarea-cu-monoxid-de-carbon/