In R. Moldova, oamenii pot primi un bilet gratuit de tratament la sanatoriu din partea Sindicatelor, a Casei Nationale de Asigurari Sociale (CNAS) sau pot il pot cumpara din bani proprii. Unii pacienti ai sanatoriilor spun ca e complicat sa obtii un bilet de odihna pe gratis si isi asigura odihna din bani proprii. Sindicatele, la randul lor, dau vina pe stat, care aloca bani putini pentru intremarea sanatatii oamenilor si spun ca, din aceasta cauza, sanatoriile au probleme financiare, scrie ZdG.md
Cateva sanatorii din R. Moldova sunt amplasate pe malul raului Nistru. Oamenii care aleg sa isi intremeze sanatatea aici, sunt atrasi de obicei de peisajele pitoresti si de aerul curat din preajma raului. Nina Ursu, directoarea Sanatoriului „Struguras” din s. Cocieri, raionul Dubasari, spune ca cea mai mare parte a clientilor sunt veniti din R. Moldova, desi, in perioada estivala, la sanatoriu se odihnesc si cetateni straini, din Italia, Portugalia sau Israel. Acestia sunt atrasi de amplasamentul sanatoriului, de parcul care il are in preajma, dar si de atitudinea prietenoasa a personalului. Costul unui sejur la acest sanatoriu se achita in functie de numarul de zile pe care persoana le petrece aici. Daca este cazata pe o durata de pana la noua zile, aceasta achita 450 de lei pentru o zi, pret care include cazarea, alimentatia si procedurile recomandate de medic. Un sejur de 10-14 zile costa 410 lei pentru o zi, iar unul de 15 zile si mai mult – 400 de lei pentru o zi.
Membri de sindicate care cumpara bilete de tratament la sanatoriu
Pe Violeta Druta am cunoscut-o in salina Sanatoriului „Struguras”. Este profesoara la un liceu din Chisinau, iar la acest sanatoriu vine pentru a 12-a oara. Impreuna cu sotul, procura foi de tratament din cont propriu, deoarece prin intermediul sindicatelor e dificil sa le obtii. A reusit sa primeasca un astfel de bilet acum cativa ani. „Foarte complicat se obtine si demult n-am mai auzit ca, in ultima perioada, sa mai primeasca cineva. Atunci eram dupa o interventie chirurgicala, am scris cerere si mi-au acordat”, spune profesoara.
Pensionarul Constantin Cristea a venit la sanatoriu a doua oara. Are 75 de ani si este angajat in campul muncii. Din pensia si salariul pe care le primeste a adunat bani ca sa-si cumpere foaie de tratament la sanatoriu. Pentru perioada 1-15 iulie, a achitat 5310 lei. „Pentru noi, pensionarii, e greu. Eu am 15 ani de cand sunt la pensie si cu pensia asta mizerabila e greu de trait. Am strans din pensie cate oleaca. Trebuie sa avem grija de sanatate”, a mai spus barbatul. Zice ca, pensionar fiind, nu poate pretinde la un tratament gratuit la sanatoriu din partea CNAS, deoarece e angajat in campul muncii. In acelasi timp, spune ca, in urma cu trei ani, i s-a repartizat un bilet de tratament gratuit de la sindicate. Spune ca, in acest an, a achitat sejurul, deoarece la locul de munca mai sunt si alti angajati care au nevoie de tratament si ca nu poate beneficia doar el.
Explicatiile institutiilor responsabile
„Pentru ca un agent economic sa poata oferi bilete de tratament la sanatoriu angajatilor sai, acesta trebuie sa acumuleze la fondul asigurarilor sociale o anumita suma de bani”, afirma Mihail Hancu, vicepresedintele Confederatiei Nationale a Sindicatelor din R. Moldova. Daca agentul economic nu are defalcari suficiente la buget, angajatii nu pot primi foi de tratament sanatorial. „O persoana nu poate primi foi de odihna la sanatoriu mai des de o data la trei ani. Din pacate, unii nu primesc nici o data la 10 ani, din motiv ca agentul economic e mic si nu are acumulata suma necesara la buget”, spune Hancu. Pe de alta parte, exista surse repartizate de guvern pentru veterani, iar aceste foi de tratament sunt oferite prin intermediul caselor teritoriale de asigurari sociale. Intrebat daca oamenii se plang de randuri mari si de imposibilitatea de a obtine un bilet de tratament, vicepresedintele spune ca „plangeri la direct nu sunt, dar nemultumiri in acest sens exista. E imposibil ca o persoana sa poata beneficia de foaie de tratament o data la trei ani, pentru ca exista si alti doritori”. Totodata, Hancu mai spune ca, din spatiul ex-sovietic, doar la noi se mai ofera foi de tratament sanatorial din sursele asigurarilor sociale.
Sanatoriul „Struguras” se afla in gestiunea Federatiei nationale a sindicatelor din agricultura si alimentatie „Agroindsind”. Presedintele interimar al acesteia, Vitalie Mamaliga, spune ca, in prezent, sanatoriul trece printr-o perioada de criza. In 2017, acesta nu a avut sustinere din partea statului, s-au cumparat putine bilete de odihna si institutia a acumulat restante la salarii. In acest caz, sindicatul nu poate contracta nici macar un credit pentru a continua renovarile. In 2018-2019, sanatoriul a lucrat pentru a depasi criza. Din aceasta cauza, nu au fost acordate bilete de tratament pe gratis. In schimb, angajatii pot obtine aceste foi, care sunt de obicei cu 10-15% mai ieftine decat costul standard al unui sejur. Acum foile sunt oferite de CNAS, care participa la licitatie si achizitioneaza bilete de tratament, sau acestea sunt cumparate direct de catre cetateni. Chiar daca o persoana are dreptul sa-si intremeze sanatatea la sanatoriu o data la trei ani, acest lucru nu se intampla deoarece, din spusele directorului interimar al Federatiei sindicale „Agroindsind”, sindicatul are 35 000 de membri si poate oferi doar 3600 de bilete de tratament. „Oamenii nu au bani ca sa-si cumpere un bilet de tratament, iar cei care si-o pot permite, aleg sa se odihneasca peste hotare”, a mentionat Mamaliga. In acelasi timp, statul nu dispune de bani pentru a interveni si a sustine acest domeniu. Liderul sindical a mai adaugat ca, odata iesit din criza, sanatoriul isi propune sa isi dezvolte serviciile pe care le presteaza, deoarece dispune de toate resursele naturale, peisagistice si de apa minerala necesare pentru intremarea sanatatii.
Din informatia oferita de CNAS, cu cat este mai mare suma contributiilor transferate in bugetul asigurarilor sociale de stat de catre agentul economic si cu cat este mai mare suma mijloacelor banesti pentru tratamentul balneosanatorial al asiguratilor, prevazuta in Legea anuala a bugetului, cu atat mai multe bilete de tratament ii revin agentului economic.Pentru 2018, din bugetul asigurarilor sociale de stat au fost alocate 30 de milioane de lei pentru achizitionarea foilor de tratament balnear pentru persoane asigurate. In 2019, aceasta suma a constituit 37 de milioane de lei. Costurile biletelor de tratament balnear pentru persoanele angajate in campul muncii se compenseaza in proportie de 80%, iar angajatii care obtin un astfel de bilet trebuie sa achite diferenta de 20%, care este in jur de 1066 de lei, se mai spune in informatia privind biletele de tratament balnear al asiguratilor, oferita de CNAS.
Persoane care au nevoie de reabilitare stau la rand
Centrul de reabilitare a persoanelor varstnice si persoanelor cu dizabilitati „SPERANTA” se afla in gestiunea Agentiei Nationale Asistenta Sociala din subordinea Ministerului Sanatatii, Muncii si Protectiei Sociale. Acesta activeaza din contul mijloacelor alocate din bugetul de stat. Din informatia oferita de Agentia Nationala Asistenta Sociala, veniturile obtinute din reabilitarea persoanelor in varsta si a celor cu dizabilitati nu acopera integral cheltuielile pe care le are institutia.
Persoanele care isi recupereaza sanatatea aici, vin prin intermediul CNAS sau din mijloace financiare proprii. Potrivit unui ordin al Ministerului Sanatatii, pretul unui bilet de tratament pentru o persoana pe zi este de 410 lei, iar cei care vin in numar de doua persoane achita 396 de lei. In pret este inclus costul cazarii, alimentatiei, dar si a procedurilor recomandate de medic. In prezent, potrivit directoarei Olga Arseni, foi de tratament nu pot fi procurate, deoarece centrul e in plina renovare, iar multe saloane sunt inchise. Conducerea centrului isi propune imbunatatirea conditiilor de cazare a beneficiarilor, cresterea calitatii serviciilor si achizitia utilajului medical de generatie noua.
Vera Corcodel din satul Ulmu, raionul Ialoveni, isi insoteste sotul care a venit la centru pentru reabilitare. Spune ca, in decurs de trei ani, Centrul „Speranta” s-a schimbat mult. Aici au avut loc lucrari de reparatie si de amenajare a teritoriului. Femeia spune ca in institutie ar trebui sa lipseasca pragurile, deoarece pentru sotul ei, care se misca doar in scaun rulant, este dificil sa se deplaseze pe pantele care exista.
Pentru prima data la acest centru a venit Dumitru Pancev, din satul Valea-Perjei, raionul Taraclia. El spune ca a fost contactat in ajun si i s-a spus ca poate beneficia de recuperare, in conditiile in care alta persoana, care ar fi trebuit sa meraga la tratament, s-a imbolnavit. Barbatul spune ca a suportat o interventie chirurgicala complicata la coloana vertebrala si ca, de atunci, are nevoie de tratament balnear. El zice ca, pentru a obtine o noua trimitere la sanatoriu, va trebui sa astepte trei ani. Iata de ce, indata ce va ajunge acasa, va merge la asistentul social sa se inscrie in lista de asteptare.