A venit vremea renumitelor prune uscate. Fructele s-au copt in pomi, asa ca producatorii le culeg cu atentie si le aseaza in cuptoarele speciale. De aici insa pana la vanzare, fructele trec inca printr-o serie de proceduri, care pastreaza dulceata acestora.
Firesc, drumul prunelor incepe din livezi. Odata roada stransa, fructele sunt sortate si puse in cuptor.
Patricia PODOLEANU, REPORTER PRO TV "Aici prunele sunt deshidratate. Muncitorii nu folosesc metoda traditionala a afumarii, ci le inabusa la o temperatura de peste 80 de grade. Procesul dureaza 24 de ore."
Delicatesele ajung apoi intr-o alta cladire, pentru o noua sortare.
Andrei TURCU, TEHNOLOG "Le calibram in dimensiuni mai mici, mai mari, care cum merge. 5 dimensiuni, 5 feluri. Numarul 5 sunt prunele care sunt unite si se numesc fluturasii."
Ulterior, fructele sunt spalate automatizat.
Andrei TURCU, TEHNOLOG "Pruna este spalata bine cu spuma, unde mai departe merge intr-un cuptor cu aburi, care sa ii ofere umiditatea de 28-29 de procente ca sa fie mai usor de scos samburele."
Urmeaza alte 24 de ore de odihna, apoi fructele trec printr-o baie de aburi, dupa care sunt curatate de samburi.
Natalia CAUIA, ANGAJATA "Apa o folosim pt ca pruna e lipiscioasa si mai inmuiem ca sa fie mai usor de lucrat."
Nina POPOV, ANGAJATA "-Facem cate 6-7 lazi pe zi, cand pearja e mai mascatica facem si cate 10. - Nu va ispitesc asa? - Noi ne-am saturat de facut, ne saturam."
Aici nimic nu se pierde. Samburii sunt folositi ca si combustibil pentru cazane.
Patricia PODOLEANU, REPORTER PRO TV "Din mainele femeilor prunele ajung din nou la cuptor pentru a li se reduce din umiditate. Ulterior urmeaza alta procedura si anume tratarea cu conservant, dupa care impachetarea. Fructele sunt puse in cutii a cate 10 kilograme."
In mod normal, termenul de valabilitate al prunelor – fructe bogate in vitamine, fibre, potasiu si antoxidanti – este de maxim 3 luni. Totusi, produsul exportat este tratat cu conservanti, care mareste pana la un an perioada in care poate fi consumat. Afacerea a fost pusa pe roate de 7 moldoveni care detin cateve livezi cu pruni, dar si cuptoare unde sunt deshidratate fructele. Au investit bani imprumutati de la banci, dar si datorita unui grant obtinut dintr-un proiect finantat de Banca Mondiala si implementat de Ministerul Agriculturii si dezvoltarii rurale.
Valeriu JALBA, PROPRIETAR "Speram in 3-4 ani sa scoatem profit."
Ca sa poata majora exorturile in Uniunea Europeana, businessmanii au trebuit sa faca noi investitii. Pentru asta au aplicat si au obtinut inca un grant, de 200 de mii de lei, de la Banca Mondiala.
Aureliu CASIAN, DIRECTOR EXECUTIV "PAC" "Vor folosi aceste reusrse pt a aduce produsul final la cerintele si rigorile din partea cumparatorilor din Uniunea Europeana."
Afacerea a fost deschisa in anul 2014. De atunci, prunele au fost exportate in tari precum Belarus, Rusia, Romania, Azerbaijan, Polonia si chiar Statele Unite. La noi, un kg de prune uscate costa pana la 40 de lei.