Șoferii surprinși de camerele video din trafic în timp ce vorbesc la telefon vor fi amendați. Excepție fac telefoanele echipate cu dispozitiv tip "mâini libere". Amenzile care ajung până la 600 de lei și 3 puncte de penalizare și sunt aplicate din această săptămână.
De săptămâna aceasta camerele de supraveghere din trafic înregistreaza toți șoferii care nu au centura cuplată și care folosesc un telefon mobil în timp ce conduc, ținându-l în mâini, încălcări stipulate în Codul Contravențional.
Iulia PASCARI, REPORTER PRO TV: „Încălcările sunt fixate de camerele de supraveghere statice Instalate în orașul Chișinău dar si pe traseele naționale și pot fi văzute și pe acest ecran. Informația este captată și prelucrată de către serviciul tehnologii informaționale, iar amenda propriu-zisă este aplicată de direcția monitorizare și documentare a traficului rutier al INSP.”
Șoferii pot utiliza sistemele „mâini libere”, dar și în aceste cazuri cei de la Inspectoratul Național de Securitate Publică îi atenționează că se supun riscului.
Grigore GUZUN, ȘEF ADJUNCT AL INSP: „Chiar și când discutăm cu sistemele acestea „mâini libere” oricum își sustrage concentrația de a conduce pentru că tu ești concetrat la ce discuți și asculți cu persoana cu care discuți la telefon.”
Potrivit responsabililor de la Inspectoratul Național de Securitate Publică, folosirea telefonului mobil în timpul șofatului este o practică răspândită, dar extrem de periculoasă, din cauza riscului producerii accidentelor. Statisticile arată că 37 la sută dintre persoanele decedate în accidente nu aveau centurile cuplate.
Grigore GUZUN, ȘEF ADJUNCT AL INSP: „Dacă erau cu centurile de siguranță cuplate aveau toate șansele să rămână în viață. Și cu convorbirile telefonice. Vă dați seama că el îi sustrage și când ești cu viteză de 60-90 km/h orice secundă contează.”
Astfel, conducerea cu un telefon mobil în mâini este ilegală. Utilizarea unui telefon mobil în timp ce sunteți la un semafor sau în trafic la fel este ilegală. Imaginile video surprinse de camerele din trafic vor fi folosite ca material probatoriu în cazul în care șoferii amendați vor contesta în instanță aplicarea amenzii.
Grigore GUZUN, ȘEF ADJUNCT AL INSP: "Când staționai un conducător auto nu puteai să-i demonstrezi că tu nu aveai proba video că el conducea cu centura necuplată. Sperăm ca toate modificările acestea pe care le-am intodus noi acum o să ducă la disciplinarea conducătorilor auto.”
Șoferii nu se arată îngrijorați și spun că noile tehnologii le permit să vorbească telefonul fără a-l ține în mâini.
„Tot timpul trebuie să fie regulă peste tot, de mult timp trebuia să lucreze.”
"Ca deobicei centura cuplată și telefonul așa cum este fixat.
-Răspundeți la apel având posibilitatea de a vorbi de la distanță?
-Da, foarte simplu. Automobilele din ziua de astăzi permit să vorbești fără să ai telefoanele la ureche.”
În prezent pe drumurile din în țară sunt instalate aproape 150 de camere de supraveghere statice. Responsabilii de la INSP își propun ca până la sfârșitul anului să mai instaleze circa 30 de camere.