A dus un mod nesănătos de viață, până când și-a găsit salvarea în alergat. Este vorba despre Radu Budan, un maestru al maratoanelor, care la 43 de ani a reușit cea mai importantă performanță a carierei, încheind „Cursa autodepășirii”. Ultramaratonul a avut loc anul trecut la New York, iar moldoveanul a parcurs aproape 5000 de kilometri în buclă, pe parcursul a peste 47 de zile, alergând practic încontinuu.

Radu BUDAN, ULTRAMARATONIST: „A fost o experiență atât de intensă, de parcă am trăit câteva vieți, compact și intens.”

Mergea, odihnindu-se de la alergat și alerga, odihnindu-se de la mers. Așa a descris Radu Budan cele 47 de zile și aproape 6 ore din viața sa, cât a durat parcurgerea ultramaratonului din New York. Este cea mai solicitantă cursă posibilă de acest gen, concurenții fiind provocați să alerge 3100 de mile, adică aproape 5000 de kilometri pe un traseu, ce reprezintă mii de cercuri în jurul unui liceu.

Radu BUDAN, ULTRAMARATONIST: „Timp de 47 de zile, zi de zi, eram doar pe traseu și când dormeam și când dormeam tot visam că alerg. E aproximativ 870 de metri un cerc și îl facem în buclă, deci practic facem cercul de 100 și ceva de ori pe zi.”

Un simplu calcul arată că pentru a duce cursa la bun sfârșit, fiecare alergător ajuns la finiș a parcurs 5649 de cercuri. Regulamentul cere ca distanța să fie împlinită în 52 de zile, iar Radu a încheiat-o cu aproape cinci zile mai devreme. Din 12 participanți, doar 7 au ajuns la final.

AMBIANȚA(https://www.facebook.com/radu.budan.3/videos/792131306279037?locale=ro_RO )

Radu BUDAN, ULTRAMARATONIST:„18 ore alergam, adică de la 6 până la 24 și aveam două pauze de somn îm timpul zilei, adică la 12 ziua și 6 seara, cîte 15 minute de somn și plus două pauze pentru masaj. ”

Organizatorii au selectat potențialii participanți la cursă, după ce aceștia încheiau unul din maratoanele de calificare: de 700 de kilometri în 6 zile sau de 1000 de kilometri în 10 zile. Odată calificat, Radu a investit peste 8000 de dolari pentru a duce aventura la bun sfârșit.

Radu BUDAN, ULTRAMARATONIST:„ Nu era vorba despre bani sau altceva, era vorba dacă o pot face, dacă îmi ajunge curaj, îmi ajunge caracter?! Din toate timpurile, doar 56 de persoane au reușit să facă distanța. În fiecare an, pe Everest se urcă sute de oameni, iar acesta este considerat Everestul ultramaratoanelor. ”

A fost un duel cu sine, din punct de vedere moral și fizic, alergătorii văzând același peisaj de mii de ori și înfruntând condiții climatice dificile. Radu a reușit să ajungă al cincilea la finiș. El se antrenează din 2005. A început să o facă, după ce a dus un mod de viață nesănătos și a suferit de
penumonie cronică în copilărie, care l-a împiedicat să facă educația fizică la școală.

Radu BUDAN, ULTRAMARATONIST:„Am găsit un guru și mi-a spus că trebuie să las fumatul și băutul, pentru că pe atunci și fumam de trei ani. De atunci nu beau alcool, sunt vegetarian. Toate împreună sau unele din ele au dus la rezolvarea problemei de sănătate. ”

De 7 ani este stabilit în Zurich, unde lucrează la o fabrică de producere a alimentelor bio.

Radu BUDAN, ULTRAMARATONIST:„Eu am cu mine rucsacul cu lucrurile de alergare și de la serviciu deodată pun pe mine uniforma de alergare. În decembrie voi avea 5 ani de când alerg în fiecare zi. Nu am scăpat nicio zi, minim 5 kilometri. ”

Ultramaratoanele sunt despre rezistență, echilibru și experiență. De asta, Radu Budan a trecut „cursa autodepășirii” la ai săi 43 de ani. În 2026, Radu va ajunge, conform calculelor pe care le-a făcut, la 44 de mii de kilometri parcurși de când aleargă, echivalentul unei călătorii în jurul Pământului.

Radu BUDAN, ULTRAMARATONIST:„ Grecii spuneau: „Dacă vrei să fii frumos aleargă, dacă vrei să fii deștept aleargă și dacă vrei să fii sănătos aleargă.”