Generația de aur a fotbalului românesc a dansat ultimul tangou în fața propriilor suporteri. Pe Arena Națională plină până la refuz, Hagi, Gică Popescu și compania au jucat un meci de adio contra unei echipe formate din legendele lumii. Deși mulți au devenit bunici și nu mai sunt în forma fizică de altădată, cei care au bucurat ani la rând milioane de români, au reușit să se întoarcă în timp și să strălucească din nou pe terenul de fotbal.

Publicat:26.05.2024, 19:47

O ultimă sclipire a geniilor fotbalului românesc și o incursiune nostalgică în istorie – pentru asta s-au adunat aproape 55 de mii de spectatori pe Arena Națională, consemnând un record de asistență pe stadionul din București. După o coregrafie de senzație și aplauze neîntrerupte, s-a dat fluierul de start al ultimului meci jucat de Generația de Aur. Din lotul acesteia au făcut parte aproape toți membrii lotului de acum 30 de ani, când la Mondialul din 1994 România ajungea în sferturi, reușind să bată Argentina lui Maradona și Batistuta. Cel mai mare jucător de peste Prut din toate timpurile, Gică Hagi, a fost căpitan și a avut lângă el nume de epocă: Gică Popescu, Dan Petrescu, Răducioiu, Lăcătuș, Adrian Ilie și mulți alții. Anghel Iordănescu a preluat funcția de antrenor, avându-l pe Gabi Balint alături. Adversarii l-au avut pe Jose Mourinho în fruntea băncii tehnice, iar pe teren au evoluat fotbaliști legendari: Rivaldo, Stoichkov, Karembeu, Dida, iar lista poate continua. Rivaldo și Goran Pandev au marcat primele goluri, dar apoi naționala română a revenit.    

Basarab Panduru a redus din diferență, Gică Hagi a trimis mingea în poartă din penalty cu stângul său magic, iar Costel Gîlcă a făcut stadionul să înnebunească ca pe vremuri. România a învins cu 3 la 2, după un scenariu perfect, parcă găsind cheia mașinării timpului.

Sărbătoarea fotbalistică a fost un succes, iar suporterii și-au luat la revedere de la jucătorii, care au scris cea mai frumoasă pagină din istoria fotbalului românesc, iar acum continuă să o facă din postura de antrenori și experți.

Florin RĂDUCIOIU, JUCĂTOR AL „GENERAȚIEI DE AUR”: „ Este incredibil, totuși au trecut 30 de ani. Mă închin în fața acestor oameni. Aș vrea ca performanța noastră să fie depășită cât mai repede, aș vrea să trăiesc aceste momente.”

Actuala generație de fotbaliști români are șansa să își scrie numele în istorie, dacă va avea o evoluție demnă la Europeanul din vară. România va juca la turneul din Germania, urmând să împartă grupa E, cu Slovacia, Belgia și Ucraina.