Pentru a obtine medalii la competitiile internationale, tinerii tenismeni din Moldova petrec ore in sir la antrenamente. Unii ies pe teren, desi sunt accidentati. De mici, iubitorii sportului alb sunt nevoiti sa duca in spate un rucsac mare, de cateva kilograme, sa treaca peste zeci de traume si, totodata, sa combine studiile cu antrenamentele.

Publicat:18.10.2020, 19:29

Un nou turneu organizat la Chisinau a adunat mai multi iubitori ai sportului alb la un singur loc -  pe terenurile de zgura de la Scoala Sportiva de Tenis. Pentru Damian Dontu este prima competitie la care a participat dupa o pauza de patru ani cauzata de o trauma la genunchi. El a reluat antrenamentele acum doua saptamani.

“Am inceput tenisul destul de tarziu, am inceput la 15 ani. Am avut rezultate dupa care am facut o pauza de patru ani. Am avut o trauma la genunchi. Am putine emotii, dar voi depune toate fortele in acest meci.”

Daca Damian si-a revenit deja dupa accidentare, un alt sportiv, Catalin Tropic, si-a facut aparitia la turneu cu o trauma la umar. Din cauza ei, jucatorul de 17 ani nu poate participa la competitiile internationale.

“La moment am o trauma la umar si sper ca de anul viitor sa pot participa deja la competitii internationale. Ma deranjeaza uneori in timpul meciurilor, dar incerc sa fac anumite proceduri, exercitii, ca sa o tratez mai repede.”  

Intre timp, pe terenul de alaturi, sportiva de 17 ani, Arina Gamretcaia, lupta pentru un bilet in semifinalele turneului. Jucatoarea care isi doreste sa ajunga la nivelul fostei lidere mondiale, Serena Williams, a mentionat ca reuseste sa combine studiile cu antrenamentele si competitiile.

“In acest an si anul trecut, eu foarte putin m-am deplasat, pana atunci lipseam deseori, dar de examen nu imi este frica deoarece singura uneori invat sau profesorii imi dau o mana de ajutor.”

Iar Rita Capris, care practica acest sport de la patru ani, ne-a spus ca scopul ei este sa  

castige fiecare duel. Pentru a reusi acest lucru, ea petrece ore in sir pe terenul de zgura, dar si la lectiile de yoga.

“Sunt fete in fata carora eu pierd, iar eu am scopul de a le castiga. Acesta este interesul meu in acest moment – sa-i castig pe toti. Aproape in fiecare zi eu am antrenament de doua ore si jumatate, iar duminica am yoga. Acolo incalzesc muschii pentru ca sa nu am dureri in timpul meciului.”

Iar inainte de a merge la o competitie, sportivii isi pregatesc rucsacul, unde isi pot tot de ce au nevoie.

Adrian SAU, REPORTER PRO TV: “Rucsacul unui tanar tenismen ajunge sa cantareasca cel putin doua kilograme. In el sportivul isi pune cateva sticle de apa pentru a potoli setea, mai multe medicamente in cazul unei traume, dar si racheta de rezerva.”

Campionatul deschis al municipiului Chisinau a inceput pe 13 octombrie si se va desfasura pana pe 21 octombrie. La competitie participa aproximativ 100 de fete si baieti, care lupta pentru titlul de campion, in categoriile cuprinse de la 12 ani pana la seniori.