14 scoli din Moldova au in premiera ore de fotbal in loc de educatie fizica. Proiectul Federatiei Moldovenesti de Fotbal care se numeste “Fotbal in scoli” prevede ca elevii din clase specializate sa joace fotbal cel putin doua lectii, in fiecare zi. Pentru asta a fost construita si infrastructura necesara: terenuri de minifotbal cu iluminat nocturn, iar copiii au primit mingi sau echipament sportiv. 

Publicat:24.09.2021, 21:01

Asa arata o lectie de fotbal la “Gaudeamus”. In cadrul proiectului initiat de FMF, in parteneriat cu Ministerul Educatiei si Cercetarii, dar si autoritatile locale din Chisinau, copiii invata sa dribleze, sa paseze, dar si strategie.

Totul pe un teren nou amenajat. Este vorba de lectii de fotbal care au fost introduse chiar in programul scolar.

Directoarea-adjuncta a liceului a povestit despre cum a aplicat la proiectul finantat de autoritatile publice locale si Federatia de Fotbal.

Tatiana PONOMARI, DIRECTOAREA-ADJUCTA, IPLT “GAUDEAMUS”: “Am depus cererea, completand un formular si in baza selectarii pe care a facut-o Comisia Municipala, am fost printre cele zece institutii care au beneficiat de acest proiect.” 

Implementarea proiectului “Fotbal in scoli” a presupus, astfel, reamenajarea unui teren de minifotbal ingradit si iluminat, receptionarea inventarului sportiv, dar si deschiderea unei clase de fotbal. Elevii acestei clase, care sunt doar baieti, dispun de un curriculum specializat, adica 2 ore de fotbal in fiecare zi. 

Copiii sunt fericiti si spun ca au conditii la scoala exact ca la cluburile de fotbal pentru copii.

“ -Cum iti pare stadionul?

-Mie imi pare stadionul foarte mare si bun... de jucat, adica nu se strica usor.”

Chiar daca unii inca nu au decis pe ce pozitie vor juca:

“Cateodata joc... mai des joc ca portar, iar cateodata ca atacant pe partea dreapta.”

Multi dintre ei se vad jucand la cele mai mari echipe din Europa, la fel ca idolii lor.

“Jucatorul meu preferat este Ronaldo.”

“-La ce echipa vrei sa ajungi?

-Vreau sa ajung la echipa Real Madrid.”

In timpul orelor de fotbal, profesorul de la clasa este chiar antrenorul.

Acesta spune ca noua experienta de predare a orelor de fotbal in scoala este foarte interesanta, iar daca va fi extins, programul ne va ajuta sa gasim noi talente. In acest moment inca avem mult de lucru la capitolul fotbal de juniori.

Artiom COJEVNICOV, PROFESOR DE FOTBAL LA IPLT “GAUDEAMUS”: “ Este o experienta faina, pentru ca e un proiect la prima etapa. Eu cred ca e un proiect bine-venit pentru toti copiii si asa cum e la prima etapa, sigur are provocarile sale, dar suntem bucurosi de initiativa federatiei de fotbal. Da, e super! “

Pe langa “Gaudeamus”, beneficiari ai proiectului “Fotbal in scoli” sunt si alte 13 institutii de invatamant, dintre care 6 in Chisinau. In fiecare dintre acestea au fost efectuate schimbari in infrastructura si programul de studiu, toate prin intermediul fondurilor locale si europene.

Federatia Moldoveneasca de Fotbal isi propune ca timp de 4 ani sa dezvolte fotbalul printre copii, conform reglementarilor Memorandumului de colaborare privind dezvoltarea fotbalului in Republica Moldova. Aceasta ar insemna ca in fiecare centru raional sa existe cel putin o institutie de invatamant unde ar fi implementat programul “Fotbal in scoli”. In prezent, in tara noastra exista 21 de academii de juniori la care sunt legitimati peste 6000 de jucatori la 330 de echipe.