Simona Halep implineste, joi, 27 de ani, ea aflandu-se la Beijing, unde va participa, saptamana viitoare, la ultimul turneu de categorie Premier Mandatory din 2018.
La fel ca anul trecut, ziua de nastere o “prinde” în China, între turneele de la Wuhan si de la Beijing.
S-a nascut la 27 septembrie 1991, la Constanta si a început sa joace tenis la vârsta de 4 ani si jumatate, alaturi de fratele sau mai mare. A debutat în circuitul ITF (International Tennis Federation) în România, în 2006, iar anul urmator a câstigat doua turnee de simplu si doua de dublu, noteaza site-ul oficial WTA, www.wtatennis.com. În competitiile internationale de junioare a debutat în 2008, când a reusit sa câstige turneul de junioare din Italia si Roland Garros-ul dedicat juniorilor, turneul de la Kristienhamn (Suedia), dar si proba de dublu a turneului feminin Futures de la Bucuresti, alaturi de Ionela-Andreea Iova.
În 2009, a evoluat în calificarile turneului de senioare de la Roland Garros, unde s-a impus în primul tur, dar a cedat în runda urmatoare. În acelasi an, a câstigat turneul challenger de la Maribor si s-a impus, la dublu, alaturi de Irina Camelia Begu, în finala turneului feminin de tenis GDF Suez Open România, care a avut loc la Bucuresti, se arata pe site-ul oficial al Federatiei Internationale de Tenis, www.itftennis.com.
Simona Halep a jucat, în 2010, prima finala din cariera într-un turneu WTA, la Fes (Maroc), aceasta fiind cea mai mare performanta de pâna atunci. La 12 iulie 2010, a reusit sa acceada în Top 100 WTA, ocupând pozitia 96 în clasamentul celor mai bune jucatoare de tenis ale lumii. În 2011, a fost finalista la Fes si a ajuns în turul 3 la Australian Open. La 12 septembrie, a reusit sa intre în Top 50 WTA, pe pozitia 42, dar a încheiat sezonul pe pozitia 53. În 2012, Simona Halep a fost finalista la Bruxelles si semifinalista la Fes. Este primul sezon pe care îl încheie ocupând o pozitie în Top 50 WTA, respectiv locul 47.
Cariera jucatoarei de tenis Simona Halep a cunoscut o ascensiune spectaculoasa începând cu anul 2013, pe care l-a încheiat pe pozitia 11 în clasamentul WTA. A câstigat primul turneu WTA din cariera, la Nurnberg, apoi pe cel de la ’s-Hertogenbosch (Olanda), urmate de alte patru turnee: la Budapesta, la New Haven, la Moscova si la Sofia (Turneul Campioanelor). La 21 noiembrie 2013, a fost aleasa jucatoarea de tenis cu cel mai mare progres în 2013, în circuitul profesionist WTA (Most Improved Player Of The Year).
În debutul sezonului 2014, Simona Halep a ajuns în sferturile de finala la Australian Open, prima astfel de performanta la un turneu de Grand Slam, ceea ce a urcat-o pe jucatoare pe pozitia a 10-a în clasamentul WTA, devenind, astfel, a treia românca din istorie care intra în ″Top ten″⣠mondial, dupa Irina Spîrlea si Virginia Ruzici. În februarie, a câstigat Turneul de la Doha, pozitionându-se, astfel, pe locul 9 în clasamentul WTA, iar o saptamâna mai târziu, pe locul 7. În martie, a jucat o semifinala a turneului de la Indian Wells, punctajul obtinut urcând-o pe locul 5 în clasamentul WTA, la 17 martie. Simona Halep devenea, astfel, jucatoarea româna cu cea mai buna clasare din toate timpurile în ierarhia feminina a tenisului mondial. Înaintea ei, cea mai buna clasare WTA a unei jucatoare române de tenis apartinuse Irinei Spîrlea, care a ocupat locul 7, în anul 1997. La 19 mai 2014, Simona Halep a urcat pe locul 4 în clasamentul WTA.
Simona Halep reuseste o noua performanta remarcabila, prin calificarea în prima finala a unui turneu de Mare Slem, la Roland Garros, pe care a pierdut-o, însa, la 7 iunie 2014, în fata Mariei Sarapova, dupa ce si-a adjudecat cel de-al doilea set. A devenit, astfel, a treia jucatoare româna de tenis calificata în finala turneului de la Roland Garros, dupa Florenta Mihai si Virgina Ruzici. Calificarea în finala turneului de Grand Slam de la Paris i-a asigurat Simonei Halep locul 3 WTA. În acelasi an, a câstigat BRD Bucharest Open, primul turneu WTA din România. La 11 august, ajunge pe cea mai buna pozitie de pâna atunci în clasamentul WTA, respectiv pe locul 2.
În octombrie 2014, Simona Halep a participat la Turneul Campioanelor de la Singapore, unde a avut un parcurs extraordinar, învingând-o, pentru prima data în cariera, pe Serena Williams, jucatoarea numarul 1 mondial, la partida disputata în grupa. A devenit, astfel, prima jucatoare româna de tenis din istoria WTA care a reusit sa dispuna de ocupanta primei pozitii în clasamentul WTA, relata site-ul Turneului Campioanelor. A ajuns pâna în finala, pe care a pierdut-o în fata aceleiasi Serena Williams.
În ianuarie 2015, Comitetul Executiv al Comitetului Olimpic si Sportiv Român (COSR) a hotarât ca Simona Halep sa primeasca titlul de ″Sportivul anului″⣠pentru rezultatele deosebite obtinute în 2014. De asemenea, jucatoarea româna de tenis s-a situat pe locul al III-lea în clasamentul celor mai buni sportivi din Balcani în anul 2014, realizat de agentia bulgara BTA, fiind devansata de Novak Djokovic (Serbia), pe locul I, si de Marin Cilic (Croatia), pe locul al II-lea.
În 2015, a câstigat turneele de la Shenzhen (China), Dubai si Indian Wells, cel mai important din cariera sa de pâna atunci, si a terminat sezonul pe locul 2 în clasamentul mondial WTA.
În sezonul 2016, Simona Halep a câstigat turneele de la Madrid, Bucuresti (BRD Bucharest Open) si Montreal. În luna octombrie, a primit premiul Diamond Aces (Asi de Diamant), la Singapore, în cadrul Galei Premiilor circuitului profesionist feminin WTA, acesta fiind acordat jucatoarei cu merite deosebite în promovarea tenisului pe teren si în afara lui. În decembrie 2016, a fost desemnata cea mai buna jucatoare a anului 2016 în cadrul Galei Tenisului Românesc. A încheiat sezonul pe locul 4 în clasamentul WTA.
În 2017, Simona Halep a câstigat turneul demonstrativ Tie Break Tens, desfasurat la Madrid, doar cu meciuri de tie break pâna la zece puncte, apoi turneul WTA de la Madrid, pentru al doilea an consecutiv. La turneul WTA de la Roma, a ajuns pâna în finala, iar în luna iunie 2017, joaca pentru a doua oara finala turneului de la Roland Garros, pe care o pierde în fata jucatoarei letone Jelena Ostapenko.
De la 9 octombrie 2017, Simona Halep a urcat pe locul I în clasamentul WTA, dupa ce, la 7 octombrie 2017, s-a calificat în finala turneului WTA de la Beijing, devenind astfel prima românca clasata pe prima pozitie în ierarhia tenisului mondial feminin. A încheiat anul 2017 pe prima pozitie în clasamentul WTA.
La 6 ianuarie 2018, jucatoarea româna de tenis Simona Halep a câstigat turneul WTA de la Shenzhen (China), si, alaturi de Irina Begu, titlul în proba de dublu a turneului WTA de la Shenzhen (China).
La Australian Open, primul turneu de Mare Slem al anului, Simona Halep a ajuns pâna în finala, pe care a pierdut-o, la 27 ianuarie 2018, în fata danezei Caroline Wozniacki, în urma acestei înfrângeri pierzând si locul 1 mondial, pe care îl ocupase 16 saptamâni consecutive, clasându-se pe locul 2 pentru urmatoarele 4 saptamâni. A revenit, însa, pe primul loc în clasamentul jucatoarelor profesioniste de tenis (WTA) la 26 februarie 2018, pozitie pe care si-o mentine în prezent.
La 9 iunie 2018, Simona Halep a obtinut o alta mare performanta a carierei, respectiv câstigarea primului sau titlu de Mare Slem, prin victoria din finala de la Roland Garros. A urmat apoi câstigarea turneului WTA de la Montreal.
Simona Halep a participat la Jocurile Olimpice de vara de la Londra din 2012 si a facut parte din echipa de Fed Cup a României, în 2010, 2014-2018.
Simona Halep a fost desemnata, de catre WTA, cea mai populara jucatoare, doi ani la rând, în 2014 si în 2015, fiind cea mai ″accesata″⣠jucatoare pe site-ul circuitului profesionist feminin, www.wtatennis.com. La 2 februarie 2018, a fost aleasa cea mai buna jucatoare a lunii ianuarie în circuitul profesionist feminin de tenis, cu un procentaj covârsitor în ancheta desfasurata pe site-ul WTA. De asemenea, Simona Halep este cea mai buna jucatoare de tenis pe zgura din ultimii ani, potrivit site-ului WTA, într-o ierarhie (WTA Insider Clay Court Power Rankings) publicata în mai 2018, cu doar câteva zile înaintea debutului turneului de la Roland Garros, singurul turneu de Mare Slem care se joaca pe aceasta suprafata.
Sursa: Agerpres