Coronavirus in lume, LIVE UPDATE 6 aprilie. Noul coronavirus a infectat peste un 1,2 milioane de oameni pe glob si a provocat moartea a peste 70.000 de persoane.

Publicat:06.04.2020, 20:28

In Italia si Spania a aparut luminita de la capatul tunelului: cele mai recente bilanturi arata ca numarul de cazuri raportate s-a stabilizat, iar decesele au fost mai putine fata de ziua anterioara.

In Marea Britanie, in schimb, au murit peste sapte sute de oameni in ultimele 24 de ore. In aceste conditii, Regina Elisabeta a II-a a tinut un discurs special.

Suverana i-a incurajat pe oameni si le-a multumit medicilor si asistentelor din prima linie.

Este pentru a cincea oara in cei 68 de ani de domnie cand Regina vine in fata supusilor cu un discurs de incurajare intr-un moment de cumpana.

UPDATE 20:10 - Japonia a decretat stare de urgenta pentru o luna

 Dupa indelungi ezitari, premierul Japoniei a decretat, in sfarsit, stare de urgenta pentru o luna in arhipelag. Asta dupa ce au aparut tot mai multi experti care avertizeaza ca, in lipsa unor masuri drastice, Japonia risca sa devina noua Italie ori noul New York.

Kentaro Iwata, Kobe University Infection Control Specialist: „Autoritatile japoneze trebuie sa aiba curajul sa se razgandeasca, sa schimbe strategia, atunci cand inteleg ca suntem pe drumul gresit.”

UPDATE 20:00 - Optimismul lui Donald Trump este contrazis de specialistii in domeniul medical

 Donald Trump, presedintele SUA: „Incepem sa vedem lumina de la capatul tunelului. Si speram ca intr-un viitor nu prea indepartat vom fi mandri de ce am facut.”

Optimismul presedintelui nu este sustinut de realitatea dura. Numarul persoanelor infectate care sunt depistate in Statele Unite se dubleaza la fiecare cinci zile, Iar statul New York este cel mai greu lovit. Spitalele se confrunta cu lipsuri pe toata linia.

Andrew Cuomo, guvernatorul statului New York: „Ramanem fara provizii in toate departamentele. Spitale care erau obisnuite sa aiba rezerve pentru 60 de zile, pentru 90 de zile au acum rezerve pentru trei sau patru zile.”

Oficialii din domeniul sanitar atrag atentia ca pandemia inca nu este tinuta sub control in America. Si urmatoarele doua saptamani sunt cruciale pentru ca graficul infectarilor sa intre pe o panta descendenta.

Dr. Anthony Fauci, directorul Institutului National pentru Boli Infectioase: „Ce auziti despre potentiala “lumina de la capatul tunelului” nu schimba lucrurile in realitatea imediata: maine si poimaine va fi rau de tot.”

Epidemiologul Anthony Fauci, principalul sfatuitor de la Casa Alba pentru aceasta criza, insista ca raspandirea virusului trebuie tinuta sub control la nivel global, altfel va reveni si la toamna. Dar optimismul liderului de la Casa Alba pare de neclintit.

Donald Trump: „Nu putem fi bucurosi cand mor atatia oameni, dar vom fi foarte mandri de munca pe care am depus-o pentru a tine la minim nivelul mortalitatii.”

Expertii se asteapta, cel putin in New York, la o evolutie similara celei din Italia.

Viceamiral Jerome Addams, Chirurgul General al SUA: „Va fi cea mai dificila si cea mai trista saptamana pentru cei mai multi dintre americani, va fi momentul nostru Pearl Harbor, momentul nostru 11 Septembrie. Nu va fi ceva localizat, se va intampla peste tot in tara.”

Situatia este atat de grava incat sefa echipei federale de specialisti, care coordoneaza lupta impotriva noului virus le-a recomandat americanilor sa nu mai mearga nici macarla magazin.

UPDATE 19:30 - 636 de noi decese in Italia, in crestere fata de ziua precedenta

Numarul persoanelor ucise de COVID-19 in Italia a crescut luni la 636, cu peste o suta mai multe fata de ziua anterioara, scazand in schimb semnificativ cel al noilor cazuri confirmate, a anuntat Protectia Civila italiana, informeaza Reuters.

Bilantul deceselor provocate de noul coronavirus in Italia a ajuns astfel la 16.523, cel mai mare dintr-o tara de la declansare pandemiei, urmand Spania, cu 13.169 decese.

Numarul cazurilor de coronavirus confirmate in Italia a crescut luni cu 3.599, cea mai redusa crestere dupa data de 17 martie, ceea ce intareste sperantele ca boala ar putea incepe sa dea inapoi sub efectul masurilor de izolare introduse pe 9 martie.

Dar din totalul de 132.547 de persoane diagnosticate pana in prezent cu COVID-19 in Italia numai 22.837 au fost declarate vindecate, duminica fiind 21.815.

UPDATE 19:25 - Numarul deceselor a atins pragul de 10.000 in Statele Unite 

 Numarul deceselor provocate de noul coronavirus a atins luni pragul de 10.000 in Statele Unite ale Americii, potrivit unui bilant Reuters.

Statele Unite se afla pe locul trei in lume in ceea ce priveste numarul deceselor provocate de COVID-19, dupa Italia cu 16.523 de decese si Spania cu 13.169 de decese.

Experti medicali de la Casa Alba au prognozat ca intre 100.000 si 240.000 de americani ar putea fi ucisi de pandemie, chiar daca sunt respectate ordinele de a ramane acasa.

UPDATE 19:20 - Inmormantari restranse in Spania

Despartirea definitiva de cei dragi este pur si simplu sfasietoare in tot mai multe colturi ale lumii.

La fiecare sfert de ora, masinile mortuare tot opresc in fata crematoriului de la cimitirul Almudena din Madrid.

Cand a filmat echipa de la CNN, parintele Edduar se intalnea cu doar cinci oameni, veniti sa-si ia adio de la o ruda draga, rapusa de Covid. Coplesiti de durere, fiecare statea la distanta unul de altul. Fara imbratisari sau sarutari, gesturi ramase, parca, doar amintirile unei alte lumi.

Binecuvantarea si rugaciunile abia daca dureaza cinci minute. Sicriile sigilate sunt stropite cu apa sfintita si inghitite rapid de focul crematoriului.

Sub starea de urgenta in Spania, nu mai sunt permise funeralii publice, doar membri apropiati ai familiilor celor decedati pot sa-i conduca pe ultimul drum.

Sunt scene cu totul nefiresti pentru unul dintre cela mai mari cimitire din Europa, care a trecut prin razboaie, perioade de foamete si teribila epidemie de gripa spaniola, acum mai bine de un veac.

Felix Poveda a luat virusul la o reuniune de familie, in urma cu cateva saptamani. Si fratele si mama lui s-au imbolnavit, iar femeia de 77 de ani, internata la terapie intensiva, nu a supravietuit.

Felix Poveda, infectat cu coronavirus: „Sunt singur aici. Fratele si sora mea n-au putut veni, nici sotia... nepoti, nepoate... Doar eu.”

In Madrid, epicentrul pandemiei de coronavirus in Spania, doua partinoare sunt folosite ca morgi temporare - numarul inmormantarilor din aceste zile este de doua sau chiar trei ori mai mare ca de obicei.

UPDATE 19:10 - Prim-ministrul Boris Johnson ramane internat in spital

Dupa zece zile de la diagnosticare, premierul britanic Boris Johnson are tuse si febra persistente si de duminica seara este spitalizat.

Potrivit presei londoneze, seful guvernului ar avea dificultati de respiratie si ar fi primit oxigen. Oficialii refuza totusi sa spuna daca Boris Johnson are pneumonie.

Intr-un mesaj adresat natiunii, regina Elisabeta a II-a a pledat pentru disciplina si solidaritate. Discursul a fost urmarit, numai la televizor, de 24 de milioane de britanici, o audienta tripla fata de mesajul de Craciun.

Premierul Boris Johnson a fost spitalizat duminica seara, oficial pentru investigatii suplimentare. Insa, luni la pranz jurnalistii au aflat ca seful guvernului a fost mutat la terapie intensiva si primeste oxigen.

In varsta de 55 de ani, Boris Johnson a fost confirmat cu COVID-19 pe 27 martie. S-a izolat intr-un apartament la Downing Street si a continuat sa lucreze.

Colaboratorii ii lasau dosarele si mancarea la usa. Vineri, intr-un mesaj adresat britanicilor, Boris Johnson a recunoscut ca simptomele persistau.

Boris Johnson, prim-ministrul Marii Britanii: „Desi mai simt mai bine si mi-am terminat cele 7 zile de izolare, unle simptome persista, inca am febra.”

UPDATE 19:05 - Marea Britanie a trecut de 5.000 de morti, cu 439 de noi decese in 24 de ore

Bilantul mortilor de COVID-19 din Regatul Unit a crescut cu 439 de noi decese in ultimele 24 de ore, numarul total al acestora fiind luni, la ora 16:00 GMT, de 5.373, a anuntat Ministerul Sanatatii, citat de Reuters si AFP.

Potrivit sursei citate, luni, 6 aprilie, la ora 08:00 GMT, fusesera testate in total 208.837 de persoane, din care 51.608 au fost depistate pozitiv.

Desi bilantul total al mortilor de COVID-19 este acum de 5.373 in Regatul Unit, este a doua zi consecutiva de scadere a numarului de decese.

UPDATE 19:00 - SUA dezmint ca ar fi deturnat masti destinate Germaniei

SUA au respins luni acuzatiile Berlinului potrivit caruia au deturnat circa 200.000 de masti de protectie impotriva noului coronavirus destinate politiei, denuntand “campanii de dezinformare” pentru a provoca divizare, relateaza AFP.

„Guvernul SUA nu a luat nicio masura pentru a deturna furnizarea de masti 3M destinate Germaniei si nu avem cunostinta de o astfel de incarcatura”, a declarat pentru AFP un purtator de cuvant al amabasadei americane in Germania.

Vineri, autoritatile de la Berlin au afirmat ca o comanda de 200.000 de masti de protectie impotriva COVID-19 destinate politiei din Berlin a fost “confiscata” pe aeroportul din Bangkok din Thailanda, suspectand o interventie americana.

UPDATE 16:30 - Olanda anunta 101 morti in ultimele 24 de ore

Autoritatile olandeze au anuntat 101 de decese provocate de coronavirus in ultimele 24 de ore, bilantul total ajungand la 1.867, conform Reuters.

Numarul persoanelor infectate a crescut, de asemenea, cu 952, ridicand bilantul la 18.803 persoane confirmate cu coronavirus.

Institutul olandez de sanatate publica (RIVM) a anuntat ca bilantul deceselor comunicat reprezinta doar persoanele confirmate, iar in realitate numarul deceselor e mai mare.

UPDATE 16:20 - Iranul nu doreste sa ceara ajutorul Statelor Unite in lupta cu coronavirusul

Iranul nu va cere niciodata ajutorul Statelor Unite in lupta cu coronavirusul, a declarant luni purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe, Abbas Mousavi, conform Reuters.

Liderul suprem Ali Khamenei a respins mai multe oferte de ajutor umanitar din partea Statelor Unite, desi Iranul este cea mai afectata tara din Orientul Mijlociu, cu 3.739 de morti si 60.500 de persoane infectate.

„Iranul nu a cerut si nu va cere niciodata ajutorul Americii in lupta contra epidemiei… Dar America ar trebui sa ridice toate sanctiunile ilegale unilaterale impuse Iranului”, a declarat Mousavi.

UPDATE 14:29: Teheranul anunta un nou bilant: 3.739 de decese si 60.500 de imbolnaviri

Numarul deceselor in Iran din cauza epidemiei de coronavirus a ajuns la 3.739, a declarat luni la televiziunea de stat purtatorul de cuvant al Ministerului Sanatatii, Kianush Jahanpur, citat de Reuters.

Numarul total al persoanelor infectate de pandemie in aceasta tara a ajuns la 60.500, a spus el.

UPDATE 13:25 Austria ia in considerare redeschiderea magazinelor mici la 14 aprilie, urmata de alte decizii de relaxare a restrictiilor

Austria intentioneaza sa redeschida magazinele mici incepand de saptamana viitoare, ca prim pas pentru relaxarea progresiva in urmatoarele luni a restrictiilor introduse pentru a lupta impotriva noului coronavirus, insa conditia este ca cetatenii sa continue sa respecte cu strictete masurile actuale de izolare, a anuntat luni guvernul de la Viena, potrivit AFP, Reuters si dpa.

“Scopul nostru este o revenire la normal pe etape”, a declarat cancelarul Sebastian Kurz intr-o conferinta de presa, facand apel la populatie sa pastreze “cea mai stricta disciplina”.

Faptul ca Austria a actionat mai devreme decat majoritatea tarilor ii da de asemenea posibilitatea sa deschida magazinele mai devreme, a spus el.

Daca totul va merge bine, micile magazine, precum si cele cu produse de gradinarit vor putea fi redeschise la 14 aprilie, imediat dupa Pastele catolic, daca vor mentine regulile de igiena stricte, urmate de toate magazinele, mall-urile si saloanele de coafura la 1 mai, a mai precizat Kurz.

La mijlocul lunii mai ar putea fi redeschise restaurantele si hotelurile, in timp ce marile adunari publice vor ramane interzise pana cel putin la sfarsitul lunii iunie.

Restrictiile de deplasare vor ramane in vigoare pana la sfarsitul lunii aprilie, in timp ce scolile vor sta inchise pana la mijlocul lui mai.

In acelasi timp, guvernul austriac a triplat luni suma de bani pusa la dispozitia companiile care introduc politici temporare de reducere a programului de lucru, in incercarea de a diminua povara financiara in timpul crizei coronavirusului.

Reducerea programului inseamna mai putine ore de lucru si automat o diminuare a salariului. Pierderea suferita de angajat prin reducerea venitului este astfel compensata partial de guvern prin noua schema de sprijin.

UPDATE 12:55 Spania a inregistrat 637 de decese in 24 de ore, cel mai mic din ultimele doua saptamani

Autoritatile sanitare spaniole au anuntat luni ca 637 de oameni au murit in decurs de 24 de ore din cauza infectarii cu Covid-19, acesta fiind cel mai scazut numar inregistrat din 24 martie.

In prezent, numarul de cazuri a depasit 135.000. Din total, putin peste 40.000 de persoane s-au vindecat, iar aproximativ 60.000 sunt spitalizate.

In ultimele 24 de ore au fost inregistrate 4.273 de noi cazuri, cu 1.750 mai putine decat in ziua anterioara.

Numarul total al deceselor a ajuns aici la 13.055.

Spania este tara europeana cu cele mai multe cazuri inregistrate de Covid-19, de la inceputul pandemiei. Starea de urgenta a fost prelungita aici pana pe 26 aprilie.

La nivel global, de la depistarea coronavirusului in China, la finalul anului trecut, au fost inregistrate peste 1,27 milioane de cazuri de infectare si 69.500 de decese. Din totalul celor afectati de Covid-19, mai mult de 262.500 de oameni au fost vindecati.

UPDATE 12:50 In India, contagierile s-au dublat intr-o saptamana, ajungand la 4.067 de cazuri

Ce mai recent bilant al Ministerului Sanatatii privind evolutia COVID-19 in India arata ca cele 32 de decese reprezinta cel mai inalt prag inregistrat in 24 de ore si ca pentru a patra zi consecutiva au fost raportate cel putin 500 noi cazuri de infectare.

Ministerul indian a precizat ca se inregistreaza o curba ascendenta a cazurilor, fapt care duce la o dublare a numarului de contagieri in aceasta tara de 1,3 miliarde de locuitori la fiecare 4,1 zile.

Aceasta crestere a cazurilor este atribuita celebrarii unui eveniment religios intr-o moschee din New Delhi la care au participat mii de persoane, dintre care unele erau purtatoare ale virusului.

In ultimele saptamani, autoritatile indiene si-au dublat eforturile pentru a-i gasi pe cei care au participat la acel eveniment, in incercarea de a frana raspandirea noului coronavirus. Daca acel eveniment religios nu ar fi avut loc in prezenta unui public numeros, dublarea cazurilor in tara ar fi avut nevoie de inca o saptamana pentru a fi realizata, potrivit Ministerului Sanatatii.

In India a fost adoptata pe 25 martie masura de izolare totala a populatiei, care ar trebui sa se incheie in data de 15 aprilie. Ea a fost decretata dupa inchiderea progresiva a granitelor in urma cresterii numarului de cazuri de coronavirus pe plan mondial.

Aceasta tara asiatica, a doua cu cel mai mare numar de locuitori din lume dupa China, incearca sa franeze raspandirea noului virus, ingrijorata de efectul devastator asupra unei populatii majoritar sarace si avand un sistem sanitar deficitar, ce poate ajunge foarte repede in pragul colapsului.

UPDATE 12:10:  17 morti in Republica Moldova, 21 in Bulgaria si 38 in Ungaria

Inca doua persoane au murit de COVID-19 in Republica Moldova, bilantul mortilor ajungand la 17, potrivit anuntului facut luni dimineata de ministrul moldovean al sanatatii, muncii si protectiei sociale, Viorica Dumbraveanu, citata de Deschide.md.

Totodata, 21 de morti de COVID-19 s-au inregistrat luni dimineata in Bulgaria, 38 in Ungaria si 25 de persoane au murit in Bosnia, iar Republica Ceha a anuntat cea mai lenta crestere a cazurilor de confirmate de coronavirus, informeaza luni dimineata agentiile BTA, MTI, Hina si Reuters.

In Republica Moldova, ultima victima este “o pacienta de 81 de ani (...) care a decedat la Institutul de medicina urgenta”. Ea “a fost internata pe data de 5 aprilie in stare extrem de grava”, a precizat ministrul sanatatii Viorica Dumbraveanu. Ea a adaugat ca o alta ultima victima este “un barbat de 78 de ani, care a fost internat pe data de 4 aprilie cu cardiopatie si hipertensiune arteriala”, potrivit Agerpres.

Potrivit Radio Chisinau, Viorica Dumbraveanu a mai informat ca in prezent 76 de persoane contaminate cu COVID-19 se afla in stare grava, iar zece dintre acestea sunt intubate. Pana acum, au fost confirmate 864 de cazuri de infectie cu COVID-19 in Republica Moldova.

In Bulgaria, numarul de pacienti cu COVID-19 a crescut la 541 luni dimineata, cu 21 de decese, a anuntat grupul operativ national coronavirus. 19 cazuri au fost confirmate in ultimele 24 de ore si 6 persoane au fost internate in spital.

Un total de 210 pacienti au fost internati pentru tratament in spital, dintre care 22 la terapie intensiva.

Trei persoane au murit in ultimele 24 de ore, toate avand conditii preexistente.

Varsta medie a pacientilor care au murit in Bulgaria era de 65 de ani.

Printre pacienti se numara 30 de medici (17 doctori, opt asistente medicale si alti 5 profesionisti din domeniul medical). 22 dintre ei au contractat virusul in timp ce erau la lucru.

Aproximativ 2.200 de persoane per milion sunt testate in Bulgaria. Acesta este un nivel mediu in comparatie cu alte tari, a declarat seful grupului operativ coronavirus, prof. Ventislav Mutafchiski.

Un total de 252 de persoane au fost testate duminica. Un nou laborator a inceput duminica testele de coronavirus.

Profesorul Mutafchiski se asteapta ca varful epidemiei generate de noul coronavirus sa fie in jurul Pastelui ortodox. El a spus ca asteptarile sale se bazeaza pe modele matematice.

Numarul de cazuri confirmate de COVID-19 in Ungaria a crescut la 744, cu alte patru decese raportate, a anuntat luni dimineata website-ul koronavirus.gov.hu, citat de MTI.

Pana in prezent, 38 de persoane au murit din cauza COVID-19 si 67 s-au vindecat. 14.325 de persoane sunt in carantina si au fost efectuate 22.282 de teste de coronavirus.

Cei patru pacienti care au murit in ultimele 24 de ore erau persoane in varsta suferind de boli cronice, a precizat site-ul.

Site-ul a remarcat ca Ungaria se afla inca in faza de infectii de grup cand virusul se raspandeste in comunitati prin intermediul contactelor personale. Numarul de persoane ce poarta si raspandesc virusul poate fi semnificativ mai mare decat numarul de cazuri confirmate, adauga site-ul.

In acelasi timp, alte doua decese de coronavirus au fost raportate in Bosnia-Hertegovina luni, ridicand totalul la 25.

In schimb, Republica Ceha a raportat cea mai lenta crestere procentuala zilnica a cazurilor confirmate de coronavirus luni dimineata, cand tara a intrat in a patra saptamana de restrictii de deplasare si a activitatilor.

Tara avea 4.591 de cazuri duminica la miezul noptii, in crestere cu 2,6% fata de ziua precedenta, a precizat Ministerul Sanatatii pe site-ul sau.

UPDATE 12:00 Aproape 1.000 de noi cazuri in Rusia, in ultimele 24 de ore

Noua sute cincizeci si patru de noi cazuri de contagiere au fost inregistrate in ultimele 24 de ore in Rusia, ceea ce ridica numarul total al persoanelor contaminate cu noul coronavirus la 6.343, a anuntat luni Centrul de gestionare a crizelor de la Moscova, care a raportat pana in prezent 47 de decese in tara, potrivit Reuters si Interfax.

Cu 591 de cazuri suplimentare inregistrate intr-o singura zi, Moscova ramane epicentrul epidemiei in Rusia, epidemie care a aparut in decembrie in China, raspandindu-se ulterior in restul lumii, ceea ce a fortat multe tari sa isi inchida spatiul aerian si sa ia masuri drastice de izolare.

UPDATE 09:10 Peste 95.900 de cazuri in Germania si peste 1.400 de morti

Peste 95.900 de cazuri de infectare cu noul coronavirus au fost inregistrate in Germania pana duminica seara, conform unei analize efectuate de DPA pe baza statisticilor furnizate de landurile germane.

In ziua precedenta, sambata, numarul cazurilor de infectare era de 91.100.

Cel putin 1.415 persoane infectate cu COVID-19, boala provocata de noul coronavirus, au murit in Germania, o crestere cu 99 fata de cifra inregistrata in ziua precedenta, la aceeasi ora. Mai multi germani au decedat in strainatate in urma infectarii cu noul coronavirus.

Conform celor mai recente date ale Institutului Robert Koch, numarul noilor infectii a inregistrat o scadere pentru a patra zi consecutiva. Duminica au fost raportate 5.936 noi cazuri.

Landul Bavaria a fost cel mai grav afectat, cu peste 24.000 de cazuri de infectare inregistrate si cel putin 383 decese.

Bavaria are cel mai mare numar de infectii raportat la populatie, cu 186,2 cazuri la 100.000 de locuitori.

UPDATE 09:00 Boris Johnson, spitalizat in continuare cu simptome persistente 

Prim-ministrul britanic Boris Johnson se afla in continuare in spital luni, cu simptome persistente de COVID-19 dupa zece zile de cand a fost testat pozitiv la noul coronavirus, insa Downing Street a comunicat ca premierul ramane la conducerea guvernului, transmite Reuters.

‘Prim-ministrul este in continuare in spital. El a petrecut noaptea in spital’, a declarat o sursa guvernamentala.

‘La recomandarea medicului sau, prim-ministrul a fost internat in aceasta seara pentru teste’, a comunicat duminica biroul sau din Downing Street.

‘Aceasta este o masura de precautie, intrucat premierul continua sa prezinte simptome persistente de coronavirus la zece zile dupa testarea pozitiva la virus’, se mentiona in comunicat.

Boris Johnson, in varsta de 55 de ani, a devenit pe 27 martie primul lider al unei mari puteri care a anuntat ca este pozitiv la coronavirus. El a intrat in izolare intr-un apartament al resedintei oficiale din Downing Street, iar vineri a anuntat ca are in continuare febra.

UPDATE 07:40 Peste 1.200 de morti in 24 de ore, in Statele Unite

Peste 1.200 de persoane contaminate cu noul coronavirus au murit in 24 de ore in Statele Unite, potrivit bilantului publicat duminica la orele 20.30 (luni, 00.30 GMT) de Universitatea Johns Hopkins.

SUA au inregistrat 337.072 cazuri de infectie si deplang 9.633 de decese, potrivit acestei baze de date, actualizata continuu.

Presedintele american, Donald Trump, i-a avertizat duminica pe americani ca trebuie sa se astepte la un bilant “teribil” de morti in varful, neatins inca, al pandemiei.

Mesajul reginei

Elisabeta a II-a, regina Marii Britanii: “Va vorbesc intr-un moment care stiu ca este tot mai dificil. O perioada nefunctionala in viata tarii noastre. O perturbare care a adus durere pentru unii, dificultati financiare pentru multi si schimbari enorme in viata de zi cu zi a tuturor.”

Regina Elisabeta a II-a a facut apel la unitate si le-a transmis multumiri cadrelor medicale si tuturor celor care lupta cu noul virus, dar si cetatenilor simpli care respecta restrictiile. Este pentru a cincea oara in cei 68 de ani de domnie cand Suverana vine in fatza supusilor cu un discurs intr-un moment de cumpana.

Elisabeta a II-a, regina Marii Britanii: “Vom reusi si acest succes va apartine fiecaruia dintre noi. Ar trebui sa ne consolam ca, desi vom mai avea multe de indurat, zilele bune se vor intoarce. Vom fi din nou cu prietenii nostri. Vom fi din nou cu familiile noastre. Ne vom intalni din nou.”

Intre timp, aseara, premierul britanic a fost internat in spital. Purtatorul de cuvant al Guvernului spune ca este vorba despre o masura preventiva. A trecut mai bine de o saptamana de cand Boris Johnson a fost confirmat cu COVID-19 si, desi starea lui era una buna, unele dintre simptome persista. Se pare ca premierul a apucat sa ii transmita virusul iubitei lui, insarcinata in luna a saptea.

Sunt voci care spun ca iubita premierului NU a cerut testarea si pentru ca, in Regat, subiectul este controversat.

In urma cu o luna, analiza care poate confirma prezenta virusului nu era o prioritate. Acum insa a devenit extrem de importanta.

Pus rapid pe picioare, cu o donatie de 2 milioane 400 de mii de lire sterline din partea unui medic instarit, acest laborator din Cambridge face teste individuale contra cost - 30 de lire. Dar nu poate acoperi, nici pe departe, necesarul.

Sursa: