Majorarea in 2018 a salariilor judecatorilor si procurorilor a fost o premisa pentru corectitudine in exercitarea meseriei. Totusi, la nivelul tarilor Consiliului Europei, salariile magistratilor din Moldova sunt cele mai mici, exceptand Ucraina.

Respectiv, majorarea lefurilor nu a reprezentat neaparat un factor motivant pentru integritatea acestora si asigurarea unei justitii echitabile. Comentariul a fost facut pentru IPN de catre Victoria Virschi, consilier juridic al Centrului de Resurse Juridice din Moldova, in contextul prezentarii unui infografic care reflecta salariile judecatorilor si procurorilor.

„Probabil acest salariu, daca e sa comparam cu salariul din tarile europene, sigur ar fi necesar sa fie majorat in urmatorii ani. Dar cu conditia ca judecatorii sa fie cu adevarat corecti, integri si sa contribuie la o justitie echitabila”, a declarat Victoria Virschi.

Comparativ cu 2016, salariul net anual al judecatorilor incepatori a crescut in 2018 cu 41%, constituind peste 10,7 mii de euro. Daca se ia in calcul coraportul dintre salariul unui judecator si salariul mediu pe economie, in Republica Moldova acest coraport depaseste media Consiliului Europei.

In cazul judecatorilor de la instantele supreme, in 2016 acestia aveau un salariu anual brut de peste 12,7 mii de euro, iar in 2018 deja peste 17 mii de euro. „Comparativ cu media tarilor din Consiliul Europei este o diferenta enorma, pentru ca media Consiliului Europei este de peste 96 de mii de euro anual. Raportat la salariul mediu pe economie, coraportul este de 4,4. Nu suntem departe de media pe Consiliul Europei”, a precizat Victoria Virschi.

Sursa: