Benzinariile duty-free la frontiera cu Moldova ar putea declansa un razboi comercial cu tarile vecine si lasa un gol in bugetul statului. Un ONG international a analizat schimbarile facute in legislatie care permit scutirea de TVA si accize la importul de combustibil vandut in vama si considera ca acestea sunt niste abuzuri. Guvernul ar trebui sa conteste aceste modificari la Curtea Constitutionala, spun expertii. Premierul crede ca acest pas ar fi prea radical.
Benzinarii duty-free la frontiera cu Moldova, pentru soferii care ies din tara ar insemna trafic ingreunat, pentru ca oamenii s-ar inghesui sa-si umple rezervoarele la un pret mai mic, cat si relatii ostile cu tarile vecine, spun expertii de la Transparency International.
NEGRUTA, EXPERT ECONOMIC TRANSPARENCY INTERNATIONAL MOLDOVA: “Atunci cand carburanti fara accize si TVA se vor comercializa aici, atunci ne putem astepta ca unii cetateni sa intre in MD doar ca sa isi umple rezervoarele si sa plece mai departe. De aici are de pierdut bugetul Ucrainei si al Romaniei, dar si al nostru.”
Inainte de toate, bugetul de stat ar avea de pierdut, iar pentru a acoperi golul creat, guvernantii ar putea decide ulterior ridicarea impozitelor, ceea ce, implicit, ar afecta cetatenii, considera fostul ministru al finantelor, Veaceslav Negruta.
Acesta vorbeste si despre o concurenta neloiala creata pe interior. Si asta pentru ca in modificarile operate se mentioneaza despre statii PECO din zona controlului vamal, ceea ce nu inseamna neaparat pe teritoriul de dupa control al pasapoartelor, ci chiar si inainte.
Veaceslav NEGRUZA, EXPERT ECONOMIC TRANSPARENCY INTERNATIONAL MOLDOVA : “De exemplu Mos Ion si Mos Vasile, din preajma localitatii Leuseni. Ambii au de prelucrat terenul cu tractorul. Unul are un fecior cu masina care sa isi permita sa faca naveta … cu 8 lei.”
Asta in conditiile in care, deputatul care a facut amendamentele pentru lectura a doua la acest proiect de lege a precizat ca beneficiile vor fi valabile doar pentru conducatorii care ies din Republica Moldova.
Veaceslav NEGRUZA, EXPERT ECONOMIC TRANSPARENCY INTERNATIONAL MOLDOVA: “Dar nu exclud si alte riscuri cum ar fi preluarea de la anumite autoritatile locale, prin anumite decizii, a anumitor terenuri, in imediata apropiere din controlul vamal. Noi cunoastem ca unele benzinarii sunt la marginea drumului si atunci ele ar putea fi incluse in perimetrul controlului vamal.”
Ceea ce inseama ca si statiile de alimentare care exista deja in imediat apropiere a frontierei sa ofere preturi reduse. In consecinta, de castigat ar avea proprietarii de benzinarii care opereaza la granita. Proiectul de lege a fost votat in lectura a doua la ultima sedinta a lefislativului din sesiunea de primavara.
Modificarile cu privire la benzinariile duty free se contineau intr-un amendament atasat la documentul de baza. Parlamentarii si-au dat insa votul in lipsa unui aviz pozitiv al guvernului. Guvernul ar trebui, acum, sa conteste legalitatea schimbarilor la Curtea Constitutionala, sustin reprezentantii Transparency International.
Pavel FILIP, PRIM-MINISTRUL REPUBLICII MOLDOVA: “Nu este cazul sa contestam la CC. Nu este prima oara cand in Parlament se mai modifica proiecte pornite de la Guvern. Trebuie corectata prin alta initiativa. - Expertii zic ca astea trag dupa sine un sir de nereusite. - Pai asta si zic, e o chestiune care nu sta pe placul nostru. Vom veni cu alta initiativa care va neutraliza aceasta decizie.”
Anterior, opozitia extraparlamentara declara ca priveste aceasta posibilitate ca pe o favoare facuta de guvernare lui Ilan Sor, detinatorul magazinelor duty free. Acesta spus recent ca acum nu-l intereseaza afacerile, fiind preocupat doar de primaria Orhei.
Sor a fost condamnat la 7 ani si jumatate de inchisoare in dosarul Bancii de Economii. El se declara nevinovat.