Bugetul capitalei va suporta pierderi considerabile din cauza reformei fiscale care intra in vigoare din octombrie. Primarul interimar spune ca veniturile vor fi cu cel putin 10 la suta mai mici. Ca sa-si poata duce pana la capat proiectele pornite, autoritatile locale au de gand sa ceara compensatii de la Guvern si Parlament.
Calculele facute de catre directia finante din cadrul primariei arata ca incepand din octombrie, cand intra in vigoare reforma fiscala, veniturile la bugetul municipal vor scadea brusc.
Ruslan CODREANU, PRIMAR INTERIMAR, CHISINAU: “Pentru 2018 noi vom rata 80 de miloane, pentru 2019- 400 de mililoane de lei.”
Un simplu calcul arata ca din cei 80 de milioane de lei, pe care i-ar pierde bugetul in trei luni, s-ar putea cumpara 18 troleibuze fara fir si cu aer conditionat si ar mai ramane bani. Iar cele 400 de miloane care ar fi taiate la anul fac de doua ori cat proiectul de reparatie capitala a bulevardului Stefan Cel Mare.
In urma noilor schimbari mai multe proiecte care urmau sa fie implimentate din sursele bugetului municipal ar putea ramane fara finantare. Ruslan Codreanu spune ca va cere Parlamentului si Guvernului sa compenseze aceste pierderi.
Ruslan CODREANU, PRIMAR INTERIMAR, CHISINAU: “Nu ne permitem luxul ca cele planificate sau initiativele noi sa nu le putem finanta sau sa nu putem implimenta proiectele deja finntate. Vom face dersurile necesare sa fie alocati bani.”
Expertul in economie, Veaceslav Ionita spune ca Guvernul este obligat sa compenseze aceste pierderi bugetului municipal, dar si tuturor primariilor din tara.
Veaceslav IONITA, EXPERT ECONOMIC: “Noi cu trei luni in urma am spus ca este necesar de adoptat acesta lege prin care compenseza aceasta pierdere de vinutiri, dar cel mai mare pierdat este municipiul Chisinau. Legea ar trebui. ”
La anul primariile vor fi dependente de bugetul de stat, daca nu vor fi facute schimbari, sustine expertul economic.
Veaceslav IONITA, EXPERT ECONOMIC: “Guvernul impreuna cu "CALM" sa vada oportunitatea de a majora cota de acest impozit care merge la nivel local, este necesar ca anul viitor veniturile autoritatilor locale sa nu scada.”
Presedintele Comisiei Economice din cadrul Parlamentului, Stefan Creanga ne-a spus ca decizia va fi luata dupa ce Ministerul Finantelor va examina pierderile bugetului municipal. Daca acestea vor fi mari, Guvernul va lua in calcul problema, dar nu ne-a explicat ce actiuni vor fi intreprinse.
Pentru anul viitor, insa, autoritatile locale vor trebui sa aprobe bugetul tinand cont de noua reforma fiscala. Incepand din luna octombrie calculul impozitelor pe venit al salariatilor se va face la cota unica de 12 la suta, insa odata cu reducerea poverii fiscale de pe umerii cetatenilor se vor micsora si veniturile primariilor.