Cu mainile pe electrozi si masca de sudor pe fata, absolventii unei scoli profesionale din capitala au demonstrat cat de bine au insusit meseria din care sar scantei. La propriu. Cu o precizie de chirurg, ei au lipit metal pe metal. Avand diploma de sudor la mana, cei mai multi vor sa plece peste hotare, unde pot castiga si peste 3 mii de euro pe luna.
Proba de foc cu multa galagie si mii de scantei in aer. Asa s-a desfasurat examenul practic pentru 18 elevi de la Scoala profesionala nr. 6 din capitala. Acestia au trebuit sa demonstreze unei comisii cat de bine pot manui aparatul de sudat. Utilizand diferite tipuri de sudura, au unit mai multe piese de diferite forme.
Mai intai metalul a fost curatat. Ulterior tinerii au trecut la sudarea propriu-zisa.
“O miscare gresita si strica lucrarea”.
“Este pentru barbati, grea, metal totul este barbatesc”.
Cel mai important este sa stii cum sa modelezi metalul, spun elevii.
Si pentru ca erau echipati din cap pana in picioare, temperaturile ridicate le-au cam dat batai de cap.
“As vrea sa plec la iaz, asa-i profesia nu ai ce face, te sufoci, dar...”
Este o meserie grea, dar interesanta spun elevii.
“Imi place ca fac construtii metalice”.
“Sudorul poarta responsabilitate pentru ceea ce face.”
Totusi cei mai multi isi vad viitorul peste hotare. Daca la noi in tara un sudor bun este platit cu pana la 10 mii de lei pe luna, in strainatate poate castiga si peste 3000 de euro.
“Ori sudor, ori avocat nu-i viitor. Peste hotare este platita profesia asta”.
“Cum pimesc diploma am plecat”.
“Un viitor peste hotare. Aici e salariul e mai mic.”
Catalin Cricovan spune ca era pusti cand a pus mana pentru prima data pe aparatul de sudat. A mostenit profesia de la bunelul sau. Spre deosebire de colegi, el vrea sa ramana in tara.
Catalin CRICOVAN:“Poti face lucruri minunate, precum din plastilina faci tot ce iti doresti asa si din metal”.
Deja se poate lauda cu mai multe lucrari.
Catalin CRICOVAN: “Acasa am sudat o scara, un mangal verisoarei, copacei, flori”.Indemanarea si rapiditatea a fost evaluata de o comisie de examinare.
SINCRON: Victor ORIOL, MANAGER FUNDATIE DON BOSCO: “Daca au fost pregatite piesele bine, daca au fost forisate. Depinde cat de bine este adaptata mana.”
Emil SPAC, DIRECTOR, SCOALA PROFESIONALA NR.6: “ Acesti elevi care sustin proba practic avor fi certificati la nivel european. Vor acea posibilitatea de a se angaja atat aici, cat si peste hotare”.
Sudorii sunt la mare cautare atat la noi cat si peste hotarele tarii.
Victor ORIOL, MANAGER FUNDATIE DON BOSCO: “Noi avem cereri de la diferite companii care ne solicita sudori. Acesti elevi urmeaza sa fie recomandati atat de pe teritoriul Republicii Moldova, cat si de peste hotare”.
In 21 de scoli profesionale din tara sunt pregatiti electrogazosudori-montatori. Aceasta meserie este a patra cea mai solicitata de elevi, dupa cea de bucatar, mecanic auto si frizer.