Cu ocazia a 25 de ani de independenta se vor deschide portile penitenciarelor pentru multi dintre puscariasi. In jur de o mie de detinuti ar putea fi pusi in libertate. Parlamentul a votat astazi in prima lectura un proiect de lege in acest sens.
Nicolae ESANU, VICEMINISTRUL JUSTITIEI: “Si este necesar ca pe se propune in timpul examinarii procesului penal se vede ca persoana este sincera, iar cel care isi ispaseste pedeapsa are un comportament decent, evidinet sa fie consultati si specialistilor, a psihologilor...”
Astfel, de ziua independentei peste 1000 de detinuti ar putea fi eliberati. Totusi, potrivit documentului, nu vor fi scutiti de pedeapsa cei care au fost condamnati pentru trafic de influenta, fals in acte sau cei care au luat mita.
Vasile BOLEA, DEPUTAT PSRM: “Spuneti varog prevederile acestei legi va avea influienta si asupra lui Ilan Shor...”
Nicolae ESANU, VICEMINISTRUL JUSTITIEI: “Eu nu stiu daca cazul lui Sor cade sub incidenta acestei legi, insa pot sa spun una ca aceasta lege nu este facuta pentru o persoana...”
Elena BODNARENCO, DEPUTAT PCRM: “Noi tot vorbim despre primarul care înca nu este demis, dar nu vorbim despre primarul care a fost demis, ma refer la primarul de la Taraclia, care a fost condamnat pentru ca a taiat niste copaci.”
Dumitru DIACOV, PRESEDINTE DE ONOARE PD: ”Noi spuneam ca pe cap de locuitor noi avem 8 detinuti e ma mult decat in Romania. Dar trebuie sa ne gandim de ce se intampla asta, poate traditia asta a judecatorilor de a trimite pe un capat trebuierevazuta.”
Cu un proiect asemanator au venit si socialistii, doar ca acestia au propus ca detinutii amnistiati sa munceasca in folosul comunitatii. Ambele proiecte au fost comasate si votate in prima lectura. In total, in penitenciarele din tara isi ispasesc pedeapsa aproape 8000 de detinuti, dintre care 1641 au fost condamnati pentru omor, acestia insa nu vor fi eliberati. De asemenea, 9 detinuti au fost condamnati pentru fapte de coruptie.