De astazi, nu mai este nevoie sa apelati trei numere diferite ca sa chemati pompierii, politia sau ambulanta, ci unul singur - 112. Serviciul National Unic de Urgenta a fost lansat in regim de testare si a devenit deja functional. In acelasi timp, apelurile la 901, 902 si 903 inca vor fi preluate.
Acesta a fost unul dintre primele apeluri la 112. In mai putin de un minut, operatorul a preluat informatia venita de la cel care a solicitat ajutorul si a anuntat serviciul ce urma sa intervina.
Chiar din prima zi de lansare, de dimineata zeci de apeluri au fost efectuate. Unii oameni chiar aveau nevoie de ajutor. Altii au vrut doar sa verifice daca este cineva pe fir.
Autoritatile spun ca serviciul 112 ar insemna mai putin timp pierdut si mai multe vieti salvate, iar ambulanta, politia si pompierii ar interveni intr-un timp mai scurt. Operatorul are la dispozitie 40 de secunde ca sa includa datele in sistemul la care toate serviciile de urgenta sunt conectate.
Serviciul unic de urgenta functioneaza in baza unei platforme de ultima generatie spun autoritatile care permite ca apelantul sa fie localizat in primele secunde.
Inainte de a fi angajati, cei 46 de operatori au fost instruiti timp de trei luni cum sa-si faca munca. Acestia vor activa la doua centre aflate in Chisinau. Daniel Munteanu, pedagog de profesie spune ca ii place mai mult aici decat in scoala. La 112 veti putea trimite si SMS sau sa faceti apeluri video. Asta vine in ajutorul persoanelor cu deficiente de auz sau vaz.
Pavel FILIP, PRIM-MINISTRU RM: “Este modern va permite o buna functionare.”
La 901, 902 si 903 veti mai putea suna, dar numai pana in luna iunie. Din vara, dupa testarea serviciului, toate apelurile la aceste trei numere vor fi rederictionate catre Serviciul Unic. 112 este numarul pentru apeluri de urgenta folosit in toate statele Uniunii Europene.