Doar moldovenii cu buletin romanesc care au rezidenta fiscala in Romania vor fi obligati sa achite contributia pentru sanatate, conform noului Cod Fiscal aprobat de Bucuresti. Iar asta inseamna ca doar cei care au domiciliu stabil sau locuiesc mai mult de 183 de zile in Romania vor achita taxa de 4 mii de lei pe an. Asta ne-a explicat astazi un consultant fiscal din Romania.
Andrian BENTA, CONSULTANT FISCAL, ROMANIA: “Nu toate persoanele care au buletin românesc sunt obligate la plata acestor contributii de sanatate, ci numai cele ce îndeplinesc conditia de rezidenta fiscala în România.”
In Romania, o persoana este rezident fiscal daca are domiciliu stabil sau daca locuieste mai mult de 183 de zile pe teritoriul tarii. Prin urmare, doar moldovenii care indeplinesc una dintre aceste conditii vor plati 4 mii de lei moldovenesti pe an pentru asigurarea medicala.
Andrian BENTA, CONSULTANT FISCAL ROMANIA: “O persoana îsi declara rezidenta fiscala în România, sau renunta la ea. Trebuie sa depuna la ANAF niste declaratii, ei analizeaza declaratiile si stabilesc daca este persoana fiscala sau nu, în România.”
Asta inseamna ca persoanele care au indeplinit una dintre conditiile de mai sus pot renunta la rezidenta fiscala prin depunerea unei declaratii la Agentia Nationala de Administrare Fiscala.
Andrian BENTA, CONSULTANT FISCAL ROMANIA: “Daca persoana fizica din Republica Moldova munceste si îsi achita impozitele în Republica Moldova este un argument în plus ca sa se justifice ca este rezident în Republica Moldova si este dovada ca poate renunta la rezidenta fiscala în Romania.”
Noul Cod Fiscal, care contine noua prevedere referitoare la asigurarea de sanatate, a fost promulgat luni de catre presedintele roman, Klaus Iohannis. El va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2016. Dupa aceasta data moldovenii cu buletin romanesc care sunt rezidenti fiscali vor fi obligati sa plateasca taxa de 800 de lei romanesti, echivalentul a 4 mii de lei moldovenesti. Cei care nu o vor plati vor fi pedepsiti cu amenzi, dar se poate ajunge si pana la interventia perceptorului fiscal care poate confisca bunuri. Pana acum cetatenii romani care nu erau angajati si nu aveau venituri puteau sa aleaga daca vor sau nu sa aiba asigurare medicala.
PRECIZARE: Toate aceste informatii se refera la persoanele care au buletin romanesc, nu si pasaport romanesc.
*Sursa Foto: economie.hotnews.ro