De o excursie prin izolatoare si prin sectiile directiei de politie Chisinau au avut parte astazi elevii claselor a douasprezecea de la liceul Petru Rares din capitala. Adolescentii au putut sa tina in mana o arma, sa probeze echipamentul oamenilor legii si sa viziteze celulele in care sunt detinuti infractorii. In fiecare an institutia organizeaza Ziua Usilor Deschise pentru a-i convinge pe tineri sa aleaga meseria de politist.

Publicat:14.12.2018, 19:18


Mihai este elev in clasa douasprezecea si spune ca isi doreste sa devina politist. Astazi a venit sa vada in ce conditii de lucru ar putea avea pe viitor. A vrut neaparat sa probeze vesta de protectie.

Mihai MARANDICI, ELEV: Vesta de protectie te apara impotriva gloantelor. De la ei vreau sa aflu cu ce se mai ocupa. Noi mai citim in internet, dar oricum sunt multe lucruri pe care nu le cunoastem.”

Corina nu se vede politista, dar isi dorea de mica sa stie cum sa manuiasca o arma.

Corina BARZA, ELEVA: “Domeniul politiei este foarte intetesanat si cred ca nu doar specialistii, dar si restul lumii trebuie sa cunoasca despre acest domeniu.”

Adolescentii au fost dusi si in sectia de analiza de informatie, acolo unde politistii monitorizeaza ce se intampla pe strazile orasului prin intermediul camerelor de supraveghere.  

Valeria CERGHEZ, ELEVA: “Am venit sa vad cum se intampla toate incalcarile persoanlor si cum lucreaza oamenii  legii. Vreau sa aflu unde sunt camere de supraveghere pentru a ma simti in siguranta.”

Au asteptat sa vada cu nerabdare izolatorul in care sunt detinuti infractorii si spun ca realitatea le-a depasit asteptarile.

Adriana CACICOVSCHI, ELEVA: “Cand pronuntam cuvantul izolator ne imaginam conditii sumbre, dar as spune ca au conditii destul de bune. Cel mai neplacut lucru mi s-a parut ca baia este in aceeasi incapere in care oamenii dorm.”

Cristian PRUTEANU, ELEV: “In izolator este foarte putin loc, nu este posibil acolo de stat. Nu e bine de ajuns acolo.”

Ziua usilor deschise la Directia de politie a municipiului Chisinau este organizata in fiecare an cu scopul de a incuraja tinerii sa aleaga aceasta profesie. 

Simion GRAJDEAN, REPREZENTAT DIRECTIA DE POLITIE CHISINAU: “Pentru noi este important ca elevii sa fie cunoscut cu activitatile directiei de politie,  care in viitor poate iau aceasta cale."

Salariul unui angajat al politiei variaza intre 4500 de lei si ajunge pana la 11 mii de lei.