Un documentar dedicat celor 100 de ani de la Marea Unire a fost prezentat aseara la Chisinau. Realizat de o agentie de presa din Romania, filmul ne invita intr-o calatorie in timp - in tara unita pana in momentul in care aceasta a fost destramata. Ca sa povesteasca acest fragment de istorie, jurnalistii au cules marturiile unor oameni ai caror parinti sau bunici au luptat pentru ca Romania sa fie intreaga.
Documentarul cuprinde evenimentele care au precedat Marea Unire pana la dezmembrarea acesteia, in urma pactului Ribbentrop-Molotov si trecerea Basarabiei sub influenta rusilor. In film apar, cu marturiile lor, urmasii celor care au luptat pentru unire.
“Varul Bunicului meu dupa terminarea razboilui a participat la acesta manifestare de la 1 decembrie.”
In documentar apar si istorici din Romania si Republica Moldova care vin cu detalii despre marele eveniment. Productia descrie si prin ce au trecut basarabenii deportati in Siberia dupa dezmembrarea tarii. O echipa de jurnalisti de la agentia Agerpres din Romania a lucrat la realizarea acestui film mai bine de un an. Ziaristii au mers in diferite regiuni din Basarabia, Bucovina si Transilvania ca sa gaseasca protagonistii.
Alexandru GIBOI, DIRECTOR GENERAL AGERPRES: “Ne-am dorit sa facem un proiect jurnalistic special pentru Centenar, ceva nou ce nu a mai fost facut.Inaite de a ne gandi la viitor trebuie sa stim de unde am plecat.”
Pe langa documentarul captivant a fost prezentata si o expozitie cu o suta de fotografii, numita ROMANIA: EVOLUTIE.
Alexandru GIBOI, DIRECTOR GENERAL AGERPRES: “Parte de arhiva, partea dupa Revolutie din 1989 si Evolutie dupa Revoluitie. Sunt foarte emotionat dupa prezentarea filmului.”
La prezentarea filmului au venit mai multi oficiali printre care si ex-presedintele Nicolae Timofti. Acesta si-a facut aparitia dupa inceperea evenimentului si a plecat imediat cum s-a terminat filmul, evitand sa discute cu jurnalistii. Fostul sef de stat a fost intampinat si condus de Ambasadorul Romaniei la Chisinau Daniel Ionita.
Daniel IONITA, AMBASADOR LA CHISINAU: “In primul rand trebuie sa ne unim noi cu noi. Romania nu a facut un secret ca sustine unirea cu Moldova in cadrul familie EUROPENE.”
Printre spectatori era si Ion Besliu. In varsta de 76 de ani, acesta a venit sprijinindu-se de doua carje. Spune ca a facut un effort mare pentru el, dar a tinut neaparat sa fie aici. Istoria din film este si istoria sa – candva a fost deportat in Siberia, iar parintii sai s-au nascut pe timpul Romaniei Mari. Desi, in varsta el a insistat sa-si redobandeasca cetatenia romana.
Ion BESLIU: “Sunt fost deportat in Seberia, parintii meiu au fost Romani, parintii au redobandit cetatenia Romana in 2011.”
Valeriu MATEI, DIRECTORUL INSTITULUI CULTURAL ROMAN LA CHISINAU: “E un documentar bun, romanii si-au pastrat mereu verticalicatate si in conditii vitrige.”
Ion VARTA, DIRECTOR ARHIVA DE STAT DIN MOLDOVA: “Este o galarie intreaga de figuri remarcabuile de aici si din Romania.Ne-am regasit frumos la 1918.”
Filmul “Marea Unire - Romania Mare la 100 de ani” a fost lansat pe 22 februarie la Bucuresti unde au fost prezenti si membrii casei regale din Romania. Autorii filmului isi propun sa-l prezinte si diasporei romane. Anul acesta, pe data de 1 decembrie se implinesc 100 de ani de la Marea Unire.