Sistemul medical din Cahul este zguduit de un scandal tacit, dupa ce organele de drept au initiat o investigatie care vizeaza veridicitatea diplomelor de studii ale sefilor laboratorului diagnostic-clinic al Spitalului Raional Cahul, functii care au fost detinute pana la inceputul anului 2018 de sotii Constantin si Mariana Cojan, scrie ZdG.md.
Acestia si-au dat demisia exact când, pe numele lor, a fost initata o ancheta penala. Tot atunci, au renuntat sa predea medicina la Colegiul de Medicina din Cahul, dar au continuat sa munceasca la Centrul Medicilor de Familie, dar si la un centru privat din localitate.
Constantin Cojan are 36 de ani. Din 2010 si pâna la început de 2018 a ocupat functia de sef de sectie si sef al laboratorului diagnostic-clinic din cadrul Spitalului Raional Cahul. În aceasta perioada, pe usa biroului sau, dar si pe site-ul Spitalului Raional Cahul era mentionat ca acesta este „medic de laborator, categorie superioara, doctor în stiinte medicale”. Din 2011 pâna la început de 2018, Cojan a predat viitorilor lucratori medicali de la Colegiul de Medicina din Cahul chirurgia clinica, dar si alte discipline profesionale.
Potrivit CV-ului sau, pâna a ajunge sef de laborator, din 2006 pâna în 2010, a fost medic de laborator în cadrul Centrului de Sanatate Colibasi, raionul Cahul. În activitatea sa de peste 10 ani în domeniul medicinei de laborator, Constantin Cojan a efectuat si a validat mii de teste de laborator pentru oamenii cu probleme de sanatate din sudul R. Moldova.
Sotii Constantin si Mariana Cojan: sef si subaltern
CV-ul atasat în dosarul lui Constantin Cojan de la fostele sale locuri de munca arata ca acesta a absolvit Gimnaziul „V. Alecsandri” din Colibasi, Cahul, iar ulterior, Liceul „Spiru Haret” din Moinesti, România. Cojan scrie în CV-ul sau ca, în anii 2002-2006, a absolvit Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, iar în acea perioada ar fi efectuat „stagii clinice medicale generale”, facând si rezidentiat în medicina de laborator la un spital din Iasi. Ulterior, în 2006-2010, a facut studii de doctorat la Academia de Stiinte a Moldovei.
Mariana Cojan, sotia lui Constantin Cojan, a fost, pâna la început de 2018, medic de laborator în cadrul laboratorului Spitalului Raional Cahul, responsabila de calitate. Mariana Cojan era subalterna sotului sau. Unul valida rezultatele testelor de laborator în calitate de sef de laborator, iar celalalt semna pe rezultate în calitate de medic laborant. În paralel, Mariana Cojan preda, la fel ca si sotul sau, la Colegiul de Medicina din Cahul. Din 2009 si pâna în 2012, Mariana Cojan a fost felcer laborant în cadrul laboratorului condus de sotul sau.
CV-ul atasat în dosarul Marianei Cojan de la fostul loc de munca arata ca aceasta a absolvit Gimnaziul „V. Alecsandri” din Colibasi, Cahul, iar în 2002-2006 – Colegiul de Medicina „Total Test” din Iasi, România. Ulterior, în baza acelei diplome, a fost admisa la studii cu frecventa redusa la „Universitatea de Stat din Tiraspol” cu sediul la Chisinau, unde a studiat în perioada 2008-2012, la facultatea „Biologie”. În 2011-2012, Mariana Cojan arata ca a efectuat stagii clinice medicale de laborator în Iasi, România, la laboratorul „Tritest”.
Raspunsul Universitatii: „Aceasta diploma nu este autentica”
Sotii Constantin si Mariana Cojan si-au dat însa demisia din functiile de sefi ai laboratorului din cadrul Spitalului Raional Cahul la început de 2018, renuntând si la activitatea de profesori la Colegiul de Medicina din Cahul.
Demisiile acestora au coincis cu initierea unei anchete penale pentru detinerea si utilizarea diplomelor de studii false, în care sunt vizati sotii Cojan. Mai exact, într-un raspuns în scris oferit de reprezentantii Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi se mentioneaza ca fostul sef de laborator din cadrul Spitalului Raional din Cahul, Constantin Cojan, a facut studii universitare la Facultatea de Biologie, specializarea „Biologie”, sustinând examenul de licenta în sesiunea din iunie 2006. Acestuia i-a fost eliberata diploma de studii la 10 iulie 2006.
Diploma de „biolog”, detinuta de Cojan, a fost însa înlocuita de acesta în momentul angajarii sale în calitate de medic de laborator cu o alta, cu acelasi numar, serie si data, semnata, la fel, din numele Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, doar ca, eliberata de o facultate inexistenta: „Facultatea de Diagnostic de Laborator” cu specializarea medic de laborator.
Institutia sustine ca diploma cu aceeasi serie si data, eliberata pe numele lui Constantin Cojan ca absolvent al Facultatii de Diagnostic de Laborator, specializarea medic de laborator „este un fals”. „Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi nu are o astfel de facultate si deci, nici specializarea mentionata pe aceasta diploma. Universitatea noastra nu a eliberat aceasta diploma în specializarea medic de laborator lui Cojan Constantin. Aceasta diploma nu este autentica”, se spune într-un raspuns al Universitatii.
Facultatea de Biologie absolvita de Constantin Cojan, desi are mai multe tangente cu medicina de laborator, nu ofera absolventilor titlul de medic si nici ocazia de a detine functii de conducere în cadrul unui laborator. Anterior, absolventii unei asemenea facultati puteau, dupa ce treceau o specializare de aproximativ patru luni în cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie „Nicolae Testemitanu”, sa activeze în cadrul unui laborator de analize medicale.
„Unitatea noastra nu a emis diploma de absolvire din 3 iulie 2006”
Si studiile Marianei Cojan la Colegiul de Medicina „Total Test” din Iasi nu sunt autentice. La angajare, dar si la înmatricularea la Universitatea de Stat din Tiraspol, aceasta a prezentat o diploma de absolvire, în perioada 2002-2006, a „programului de initiere pe durata de patru ani pentru ocupatia de asistent medical principal organizat de filiala „Total Test” cu sediul la Iasi”, unde ar fi promovat examenul de absolvire în 2006 cu nota 10, obtinând calificarea de asistent medical principal.