Dupa doi ani de apreciere continua, leul moldovenesc se stabilizeaza si o ia pe fagasul invers, de depreciere. Specialistii cred ca in urmatoarele luni, moneda nationala ar putea scadea lent, ceea ce nu este un lucru rau, in conditiile in care un leu puternic inseamna pierderi pentru exportatori si pentru cei care schimba valuta straina.

Publicat:12.01.2019, 17:35


Veaceslav IONITA, EXPERT ECONOMIC “IDIS VIITORUL”:  “Leul moldovenesc timp de doi ani s-a apreciat continuu, dupa ce a avut o depreciere legata de jaful bancar. Leul moldovenesc a devenit in aceasta perioada cea mai puternica valuta absolut fata de toate valutele europene.”

Veaceslav Ionita crede ca am depasit acest moment, constatand ca in ultima perioada, leul s-a depreciat putin, cu 3 la suta, dupa o apreciere de 18 procente. In urmatoarele 3 luni, tendinta se va mentine.

Veaceslav IONITA, EXPERT ECONOMIC “IDIS VIITORUL”: “Oamenii au creat aprecierea valutei in 2016-2017, tot oamenii, datorita consumului bazat pe credite acum duc la deprecierea valutei. Va fi o depreciere lenta.”

Prognozele sunt facute intr-un context economic normal, facand abstractie de influenta pe care o pot avea alegerile, ne atentioneaza economistul. Fenomenul de depreciere ce urmeaza se datoreaza faptului ca populatia contracteaza tot mai multe credite de la banci. 

Veaceslav IONITA, EXPERT ECONOMIC “IDIS VIITORUL” “Sa nu uitam ca un leu puternic a creat probleme la exportatorii nostri care au avut ratari de venituri de miliarde de lei. In unele ramuri asta poate insemna mai mult de jumatate din profiturile lor.”

Deprecierea lenta inseamna castig si pentru beneficiarii remitentelor.

Veaceslav IONITA, EXPERT ECONOMIC “IDIS VIITORUL”: “Leul puternic le-a adus o pierdere de 20 la suta. Inainte ceea ce schimbau 100 de euro, acum trebuie sa schimbe 120.”

Astazi un euro poate fi vandut cu 19 si 52 de bani, iar un dolar american cu 17,21.