Presedintele Igor Dodon declara ca exista riscul ca guvernul sa cada si sa avem alegeri parlamentare anticipate. Acesta sustine ca in 72 de ore se va cunoaste daca guvernul Maia Sandu isi va continua sau nu activitatea. Declaratiile au fost facute in cadrul emisiunii „Secretele puterii” de la postul Jurnal TV.

Se intampla dupa ce premierul a declarat ca-si asuma raspunderea pentru modificarea Legii procuraturii.

Dodon sustine ca dupa ce acest subiect va fi discutat in Parlament si va sti ce face guvernul mai departe. Seful statului a indeamnat-o pe Maia Sandu sa retraga acest proiect din legislativ pentru ca exista riscuri mari ca nu va fi sustinuta, iar guvernul nu-si va mai conytinua activitatea.

„Eu consider ca cea mai buna solutie in aceasta situatie este ca Guvernul sa-si retraga aceasta asumare de responsabilitate si sa se aseze la masa de discutii impreuna cu partenerii de coalitie. Pentru ca aceasta asumare de responsabilitate este total nelegala, nu are suport constitutional si orice om, orice deputat nu va putea sustine aceasta initiativa.”, a declarat Igor Dodon.

Dodon sustine ca Sandu ar trebui sa o retraga din fruntea Ministerului Justitiei pe Olesea Stamate, cea care a fost responsabila de constituirea comisiei de preselectie a candidatilor pentru functia de procuror general, dupa care a anulat ieri rezultatele concursului de preselectie. Totodata, acesta a declarat ca premierul ar trebui sa propuna o alta candidatura la functia de ministru al justitiei si sa fie anuntat un nou concurs pentru functia de procuror general.

Altfel, presedintele sustine ca trebuie modificata Constitutia in asa fel ca sa devina posibila asumarea raspunderii politice pentru aceasta functie si ca procurorul sa fie numit ori de catre dansul ori de catre parlament, sau chiar de ministrul justitiei.

Ieri Stamate a declarat ca va emite un ordin prin care va anula rezultatul concursului pentru functia de procuror general motivand ca membrii comisiei de preselectie au primit informatii compromitoare referitoare la unii candidati.

Tot ieri guvernul si-a asumat raspunderea pentru modificarea Legii Procuraturii, potrivit careia premierul, nu Comisia de preselectie, va fi responsabil de inaintarea a doua candidaturi la functia de procuror general, dintre care Consiliul Superior al Procurorilor urmeaza sa selecteze persoana propusa pentru numire de catre seful statului. Legislatia prevede ca, daca asumarea de raspundere nu este acceptata de Parlament timp de 72 de ore, intervine demisia Guvernului.