Europenii continua sa-i sponsorizeze pe cei care vor sa-si instaleze, acasa sau la intreprindere, cazane pe biomasa. Astazi, a fost dat startul unui nou program de subventionare, iar organizatorii spun ca au deja sute de solicitari. Cei care iarna trecuta s-au incalzit cu peleti spun ca li s-au redus cheltuielile in jumatate.


Victor Poparcea este directorul unui magazin de piese auto din Chisinau. Barbatul sustine ca oficiul se afla intr-o zona unde nu exista sistem centralizat, de aceea iarna se incalzeau cu ajutorul caloriferelor electrice. Anul trecut insa a decis sa instaleze la intreprindere un cazan cu peleti. A participat la programul de subventionare si a castigat 700 de euro. Cazanul si instalarea l-a costat 4 mii de euro. Victor Poparcea sustine ca iarna trecuta a platit de doua ori mai putin pentru incalzire.


Victor POPARCEA, DIRECTOR INTREPRINDERE “Daca pe electricitate plateam pana la 8 mii de lei pe luna, acum am plati 4 mii...”

Totusi, placerea costa - e nevoie de o incapere speciala pentru cazan, dar si pentru pastrarea peletilor. Barbatul spune ca problema cea mai mare este ca si noaptea cineva trebuie sa puna pe foc.

Victor POPARCEA, DIRECTOR INTREPRINDERE "Si dimineata vreo doua trei ore pana se incalzeste tot sistemul..."


Statul vrea sa incurajeze si alti consumatori sa treaca la incalzirea pe baza de peleti, de aceea astazi a fost dat startul unui nou program de subventionarea, sponsorizat de europeni. Banii se vor da in cadrul proiectului Energie si Biomasa.

Mihail STRATAN, DIRECTOR PROGRAM ENERGIE SI BIOMASA Unii vor beneficia de 500 de euro si altii 1300

Mihail Stratan sustine ca ieri si-au depus dosarele peste 250 de oameni, dintre ei vor fi alesi insa doar 150.


Potrivit datelor statistice, pana acum peste 1500 de moldoveni si-au instalat acasa sau la intreprinderi cazane pe biomasa, dintre acestia 920 au beneficiat de subventii.