Deportarile, foametea si represiunile politice din perioada ocupatiei sovietice au fost ilustrate la o expozitie permanenta deschisa astazi la Muzeul Militar din capitala. Printre exponate este si tancul sovietic din fata Brigazii "Stefan cel Mare" care a fost demontat in luna anul trecut. Evenimentul inaugurat cu mare fast, la care au participat oficiali, deputati, ministri si ambasadori, s-a lasat cu galagie. Nefiind de acord cu termenul de ocupatie sovietica, aripa tanara a Partidului Comunistilor a protestat in fata cladirii, cerand demisia Ministrului Apararii.


Denis IACHIMOVSCHI, REPREZENTANT UNIUNEA TINERETULUI COMUNIST DIN MOLDOVA "Facem pichetare deoarece noi nu suntem cu asa un termen ca ocuparea sovietica."

 
„Parintii, bunicii mei. Toti s-au nascut în Uniunea Sovietica. Eu nu sunt de acord cu termenul de ocupatie sovietica.”

„Ocupatia sovietica nu a fost. Toti stiu ca Uniunea Sovietica a reprezentat o eliberare, nu o ocupatie.”

Tinerii comunisti au cerut demisia Ministrului Apararii.

"Multi stimatul nostru ministru al aparatii a considerat ca este nevoie de construit un muzeu al ocupatiei sovietice. Am iesit sa demonstram faptul ca ocupatie sovietica pe care o numeste el a adus un imbold important pt dezvoltarea insasi a Moldovei."

Anatol SALARU, MINISTRUL APARARII “Cei care scandeaza afara sunt urmasii celora care scriau scrisori lui Stalin sa mareasca cota de condamnare la moarte. Ei sunt urmasii celora care scriau scrisori pe vecinii lor care trebuie dusi in Siberia. Ei sunt cei care incearca sa justifice crimele Stalinismului, comunismului.”

Protestele de afara nu au zadarnicit deschiderea expozitiei, la eveniment fiind prezenti ministri, deputati, ambasadori, si atasati militari acreditati in tara noastra.Toti au ramas impresionati de cele vazute.

“Eu sunt mandra ca am ajuns sa vad in R. M. o astfel de tratare a realitatii. Eu cred ca fiecare cetatean al R. M ar trebui sa vina macar o data in acest muzeu care te marcheaza si iti schimba felul de a gandi.”
 

“Acesta este un trecut al nostru si nu trebuie lasat uitarii.”

Marius LAZURCA, AMBASADORUL ROMANIEI LA CHISINAU “A fost nevoia in fond a cetatenilor de a recupera adevarul despre trecut si de a rascumpara suferinta pe care acest trecut a produs-o.”


Muzica apasatoare si filmuletele in alb negru ce deruleaza pe cele cinci televizoare instalate in muzeu creeaza o atmosfera dureroasa.

“Mi s-a facut dosar fara sa stiu si nu am putut sa am studii”

“E ingrozitor, unele scene chiar parca-s facute real parca.”

“E bine ca acum ca acum nu este asa cum a fost inainte.”

Patricia PODOLEANU, REPORTER PRO TV “Cei de la muzeu au refacut o baraca in care au trait persoanele deportate in Siberia. În realitatea camera era mult mai mare, iar in ea se inghesuaiu cel putin 50 de persoane. În baraca de la muzeu pot fi observate paturile etajate si soba de încalzit. Oamenii dormeau îmbracati si de mâncare pe masa -nici vorba. “

Expozitia are mai multe sali, fiecare  reprezentand o perioada sau un eveniment. Peretii sunt acoperiti de poze sau documente de altadata.

Mihai TASCA, CERCETATOR STIINTIFIC “In spatele meu se afla simulat un birou de anchetare. In dreapta e renumitul ... care ancheteaza o femeie invinuita de activitatea impotriva puterii uniunii sovietice.”

Expozitia cuprinde peste 20 de mii de piese de muzeu, dintre care fotografii, documente, obiecte din perioada de ocupatie sovietica. Exponatele au fost colectate de la cetateni.


Mihai TASCA, CERCETATOR STIINTIFIC “In stanga mea iarasi avem simulat un depozit, unde se tin dosarele pt persoanele care au fost judecate sau trimise in gulag.”

Expozitia este permanenta, iar intrarea este gratuita.