Banii pe care urma sa-i primim in aceasta luna de la europeni trebuiau sa fie folositi pentru a majora alocatiile pentru alimentatia copiilor in gradinite si scoli, dar si pentru cresterea salariilor celor care activeaza in educatie. Cel putin asta sustine premierul Pavel Filip, care da asigurari ca guvernul se va descurca si fara acesti bani.

Pavel FILIP, PRIM-MINISTRU:  “Banii din asistenta macrofinanciara erau de fapt orientati pentru majorarea sumelor pentru alimentarea sumelor din gradiniti, cu majorarea sumelor cu care hranim copii in scoli si pentru majorarea salariilor copiilor care muncesc in educatie.”

 Premierul a precizat ca asistenta macrofinanciara, impreuna cu suportul direct bugetar care urma sa le primi de la europeni reprezinta aproximativ 34 de milioane de euro. Filip insa nu a vrut sa spuna cu cat din acesti bani urmau sa fie majorate salariile angajatilor din educatie.

Pavel FILIP, PRIM-MINISTRU:  “Eu am vorbit in general. Cu cat nu stim.”

 La fel ca liderul PD, Vlad Plahotniuc, Filip a declarat ca rezolutia de ieri a Parlmentului European este una politica. Acesta a dat asigurari ca guvernul se va descurca si fara ei deoarece se estimeaza ca veniturile la buget vor creste.

Pavel FILIP, PRIM-MINISTRU:Imi pare rau ca guvernul este pedepsit pentru o decizie judecaoreasca. Aveti incredere in justitia din Republica Moldova? De ce asa credeti?”

Colegii lui Filip din cabinetul de ministri au refuzat sa discute privitor la rezolutia adoptata ieri de catre Parlamentul European.

Octavian ARMASU, MINISTUL FINANTELOR: "Care vor fi consecintele in urma rezolutiei de ieri? Oleaca de rusine aveti? Uitati-va ce zi e azi.”

 Iurie LEANCA, VICEPRIM-MINISTU,  INTEGRARE EUROPEANA: "Astazi e o zi atat de importanta, haideti pe problemele noastre pe urma sa vorbim.”

 Intr-un comunicat de presa emis astazi de PPEM, liderul caruia este Iurie Leanca, se spune ca adoptarea Rezolutiei in baza unor criterii politice este in detrimentul cetatenilor si favorizeaza oponentii integrarii europene.

Fara cele 100 de milioane de euro de la europeni, dintre care 60 erau credit, iar 40 bani nerambursabili, autoritatile se lauda ca Banca Mondiala ne-a oferit 30 de milioane de dolari, dintr-un credit. Banii vin pentru ca autoritatile si-au respectat angajamentele ce tin de reforme, afirma, premierul si ar urma sa fie folositi pentru acoperirea deficitului bugetar.

Acestia fac parte dintr-un program aprobat acum doi ani de FMI care prevede un suport de 178 de milioane de dolari. Saptamana trecuta, Moldova a mai primit o transa de 34 de milioane de dolari dintr-un credit de la Fondul Monetar International.