O mare parte din alesii poporului din R. Moldova prefera sa-si scoleasca copiii in strainatate, pentru a fi siguri ca acestia vor capata abilitatile necesare pentru a-si gasi un loc de munca bine platit intr-o institutie prestigioasa. Asta in pofida faptului ca, zilnic, la tribune, rostesc discursuri de incurajare a tinerilor sa ramana acasa, sa-si faca studiile si sa se angajeze la munca in R. Moldova, pentru a asigura un viitor acestui stat. Vorbim aici despre interese, ipocrizie sau despre lucruri pe care nu le intelegem?, scrie ZdG.md.
Am analizat profilurile si CV-urile celor 101 deputati din Parlament, precum si ale membrilor Cabinetului de Ministri, ca sa descoperim unde au ales sa învete copiii acestora. Astfel, am constatat ca multi dintre alesii poporului fac tot posibilul ca cetatenii R. Moldova sa stie cât mai putin despre viata si familia lor si, în special, sa nu afle unde îsi fac studiile copiii.
Institutiile europene sunt mai atractive
Desi sunt multi deputati si ministri ai caror copii si-au facut studiile în R. Moldova, exista o lista mare de demnitari care si-au trimis copiii sa învete în institutii de învatamânt prestigioase de peste hotare. Astfel, în timp ce ei ne îndeamna sa ramânem acasa si sa luptam cu morile de vânt pentru a construi un stat de drept, copiii lor îsi construiesc un viitor prosper în tarile europene.
„Unde au vrut sa învete, acolo i-am trimis” – astfel ne-au raspuns mai multi demnitari, când i-am întrebat de ce copiii lor au ales sa-si faca studiile peste hotare.
A ales sa-si faca studiile peste hotare Nicoleta, fiica Monicai Babuc, actuala ministra a Educatiei, Culturii si Cercetarii. Tânara locuieste si lucreaza în Italia si este pasionata de anime (filme de animatie produse în Japonia, n.r.). În cadrul unei întâlniri cu studentii, Monica Babuc a fost întrebata de ce îi îndeamna pe tineri sa ramâna si sa lucreze în orasele si satele din Moldova, în timp ce fiica ei nu a mai vrut sa revina acasa. Ministra a replicat ca fiica ei a ales sa ramâna în Italia, pentru ca acolo si-a întemeiat o familie si si-a gasit un loc de munca. Timp de o saptamâna, reporterii ZdG au încercat sa discute cu ministra Educatiei, Culturii si Cercetarii, însa, fie aceasta ne spunea ca se afla într-o deplasare si nu poate vorbi, fie nu mai raspundea la apelurile noastre.
Sistemul de învatamânt din R. Moldova
Fosta ministra a Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, în prezent deputata în Parlament, Valentina Buliga, are un fiu si o fiica. Cei doi copii au studiat la Academia de Studii Economice din Moldova. Cristina a absolvit Relatii Economice Internationale, iar Alexandru – Banci, Burse si Valori. Ulterior, Alexandru a câstigat o bursa de master la Praga, însa dupa aceea a revenit în Moldova, iar sora sa lucreaza si locuieste în Palermo, Italia. „Cristina mea si-a facut studiile în R. Moldova si în 2007 s-a casatorit cu un italian si a mers acolo. Baiatul la fel si-a facut studiile în Moldova, iar masterul l-a facut peste hotare, pentru ca a câstigat o bursa, însa apoi a revenit acasa. Îmi vine greu sa ma pronunt acum despre sistemul de învatamânt. Copiii mei au învatat bine, aveau profesori buni. Ei au învatat aici si eu am învatat în tara. Cu anumite carente, sistemul de învatamânt din Moldova este unul bun. Cred ca tinerii aleg sa învete peste hotare din mai multe motive: în primul rând pentru ca aceasta este optiunea lor, dorinta de a vedea o alta tara, poate cred ca acolo este mai usor. Îmi vine greu sa fac o apreciere de ce aleg sa plece. Poate vor sa utilizeze acest instrument de cunoastere a experientei de a studia peste hotare, la unele universitati cu prestigiu cum ar fi cele din Marea Britanie sau Franta? Probabil asta este pentru ei o provocare si vor sa o cunoasca”, ne-a spus deputata.