Rusia se afla acum pe locul opt in lume la numarul de infectii cu coronavirus, cu 93.558 de cazuri, 6.411 de imbolnaviri in plus fata de ziua de luni. Presedintele Vladimir Putin a extins, marti, 28 aprilie, ”luna nationala nelucratoare” pana pe11 mai, avertizand ca tara nu a inregistrat inca varful focarului de coronavirus.

Publicat:28.04.2020, 22:59

Liderul de la Kremlin declarase initial doar o saptamana ”nelucratoare” la sfarsitul lunii martie, apoi a prelungit-o pana joi, 30 aprilie, deoarece Rusia a inregistrat cresteri ale numarului de infectii cu Covid-19. ”Situatie foarte complicata”. Perioada ”nelucratoare”, extinsa pana pe 11 mai Marti, in cadrul unei conferinte cu guvernatorii regionali, citata de The Moscow Times, Putin a transmis: ”Situatia ramane foarte complicata.

Rusia a reusit sa incetineasca raspandirea epidemiei, dar inca nu am trecut de varful ei”. In consecinta, presedintele Rusiei a decis ca ”perioada nelucratoare” pentru cetatenii Federatei sa se prelungeasca pana pe 11 mai. Guvernatorii regiunilor pot impune masuri specifice de preventie a raspandirii coronavirusului.

Anuntul sau vine la doua zile dupa ce un inalt oficial din Ministerul Satatatii avertizase ca e posibil ca numarul cazurilor sa creasca dupa sarbatorile de la inceputul lunii mai, daca oamenii ignora masurile de restrictie.

La Moscova, epicentrul focarului de coronavirus, locuitorii trebuie sa solicite permise digitale pentru a calatori la magazine, farmacii si pentru a-si plimba animalele de companie, in cadrul unui sistem impus pentru a monitoriza miscarile oamenilor in timpul pandemiei.

Sursa: libertatea.ro