Au atacat Primaria capitalei in judecata fiind nemultumiti ca autoritatile nu au tinut cont de necesitatile lor atunci cand au reparat un drum, iar acum nu pot ajunge la proces pentru a-si apara interesele. Vorbim despre mai multe persoane cu dizabilitati, care astazi nu au putut ajunge in sala de judecata intrucat rampele de acces in cladire, sunt prea scurte, inguste si nu au bare sau chiar nu exista.

 
Rand pe rand, persoanele cu dizabilitati, care au venit astazi la sedinta de judecata, organizata special pentru ele deobicei in incinta preturii sectorului Centru, au incercat in zadar sa urce pe rampa amenajata la intrare.

“Chiar daca vor fi amenajate aici bare nu vom putea urca scarile. Asta nu este rampa, întrucât niciun carucior nu corespunde ei. Daca ridici omul cu fata, automat cade pe spate. Este imposibil de utilizat aceasta rampa, poti sa te ucizi.”

Astazi ei au aflat ca sedinta va avea loc la etajul trei al Judecatoriei Centru, asa ca  in lipsa rampelor de acces nu au putut ajunge la proces.

Ion CHIRTOACA, JUDECATOR, JUDECATORIA CENTRU: “In scurt timp va fi amenajata o rampa...”

Ironia sortii, oamenii in scaune cu rotile urmau sa participe la o sedinta de judecata in care se examina lipsa de acces pe strada Grenoble din capitala. Atunci cand ar fi reparat drumul responsabilii de la Primarie nu ar fi tinut cont de necesitatile persoanelor cu dizabilitati.


“ Existenta bordurilor la intreruperea trotuarului...”

Seful Directiei Transport sustine ca strada Grenoble a fost doar reparata, iar pentru a crea conditiile necesare e nevoie ca aceasta  sa fie reconstruita, ceea ce inseamna investitii mai mari. Igor Gamretchi promite insa ca pe viitor in timpul reabilitarii strazilor se va tine cont de doleantele persoanelor cu dizabilitati.  

Igor GAMRETCHI, SEFUL DIRECTIEI TRANSPORT, CHISINĂU: "Toate proiecte care sunt astazi vor lua in calcul toate necesitatile..."

Persoanele cu dizabilitati se plang ca este foarte dificil sa te deplasezi prin oras in scaun cu rotile.

“Mereu trebuie sa ai alaturi pe cineva ca sa te ajute. Trebuie sa deranjezi oamenii si  sa alegi timpul când ei sunt liberi si nu tu.” 

Potrivit unui studiu realizat recent, una din 5 persoane cu dizabilitati nu poate merge la medic, din cauza mobilitatii reduse, iar 7 la suta din nu ies deloc din case.