Mancarea la gradinitele din capitala sa fie adusa de la licee - este una dintre solutiile la care se gandesc autoritatile pentru a rezolva problema lipsei de bucatari. In schimb Directia Educatie vrea sa angajeze elevi de la scolile profesionale. Acum doua gradinite raman inchise din cauza ca nu are cine pregati bucatele.

Publicat:10.09.2018, 10:09


Viceprimarul Nistor Grozavu care a prezidat sedinta de astszi a primariei a propus ca la gradinitele unde nu sunt bucatari, bucatele sa fie livrata de la liceele din apropiere. 

Nistror GROZAVU, VICEPRIMAR CHISINAU: “Cele doua care nu sunt bucatarul ar putea sa activeze din ziua de astazi. Ambele institutii ar putea sa se activize sa aduca mancare calda iar educatorii persoanalul auxialiar sa- l distribui.” 

 Grozavu sustine ca nu exista un cadru legal pentru practicarea cateringului la institutiile de invatamant, lucrurile ar trebui grabite pentru ca cele cateva sute de copii sa poata merge la gradinita. 

Nistror GROZAVU, VICEPRIMAR CHISINAU: “Chiar de azi am putea sa le deschidem.”  

La sfarsitul sedintei, reprezentatii Partidului Liberal au venit sa spuna presei ca ar trebui schimbat tot sistemul – astfel incat bucatele sa fie livrate in toate gradinitele din capitala. 

Ion CEBANU, CONSILIER PL: “Printr-un sistem de catering, se pregateste hrana se aduce in gradinite. Dupa calcule noastre am face 10, 15 procente economii  iar din economiile respective sa marim salariile bucatarilor, bucatarii sa fie trasferati trepatat la combinatele scolareste.” 

 Sefa directiei educatie spune ca trecerea la un astfel de sistem ar putea fi complicata – este nevoie sa fie stabilite metodele de livrare, asigurata calitatea alimentelor si luata in calcul opinia specialistilor. Rodica Gutu crede ca e mai bine ca in institutii sa fie angajati elevi de la scolile profesionale. 

Rodica GUTU, SEF DIRECTIEI EDUCATIE: “Vor fi platiti si le se va da bursa.”

 Acum in capitala raman inchise sapte gradinite – doua pentru ca nu sunt bucatari, iar cinci pentru ca nu s-au incheiat lucrarile de reparatie. In institutiile prescolare din capitala nu se ajung nici educatori, acum fiind peste 460 de locuri vacante.