Greutatile au venit una dupa alta, iar soarta parca nu le-a oferit nici un moment de respiro. Va spunem astazi povestea unei familii din Truseni, care a fost nevoita sa treaca numai prin necazuri. Primul copil s-a nascut cu o diagnoza crunta - paralizie cerebrala infantila, iar parintii sunt nevoiti sa plateasca lunar mii de lei pentru medicamente. Casa, in care locuiesc, a fost luata in credit, iar in ultimele luni, nu au mai putut plati ratele, asa ca datoriile au tot crescut. Sunt disperati, mai ales ca mai au doi fii, carora vor sa le ofere un viitor mai bun.

Publicat:20.10.2018, 09:12

“Este Stelian, feciorul mai mare. Andrian, cel mijlociu si cel mai mic, Cristi.“ 

Cei trei fii sunt cea mai mare bogatie pe care o are Victoria si tot cu se poate mandri. Nevoile, insa, ii umbresc speranta de a avea o viata mai buna. Cea mai grea lovitura a primit-o cand s-a nascut Stelian, primul copil, atat de asteptat in familie. Medicii au stabilit o diagnoza dura baiatului – parilizie cerebrala infantila. Au urmat ani de tratament, griji si nopti nedormite. 

Victoria BALAN: “Cat timp dura tratamentul, era mai bine.“

La cei 20 de ani, baiatul nu arata de varsta sa. Nu merge, nu mananca singur si nu poate vorbi. Asa ca, mama si fiul au invatat sa comunice in felul lor... prin semne. Doar cateva dintre medicamentele de care are nevoie sunt compensate de stat. Celelalte sunt foarte scumpe. 

“Iata toate medicamentele.“ 

 Chiar si asa, Victoria spune ca nu s-a gandit vreodata sa-l lase la orfelinat si timp 20 de ani i s-a dedicat trup si suflet. Deoarece este mereu legata de casa si de fiul mai mare, femeia nu a putut sa se angajeze.  

Victoria BALAN: “Nu a fost o discutie sa-l pastram sau nu. Desi altii ne indrumau sa facem asa. Nu am putut. E sufletul nostru. Cate zile vom avea, vom avea grija de el.“

 S-a angajat ca asistent personal pentru fiul sau si primeste 1200 de lei. Sotul este la munca de dimineata pana seara tarziu pentru a castiga un ban. Cand au crezut ca viata lor a luat o alta intorsatura, s-au mutat de la gazda si si-au construit o casa la Truseni, greutatile insa au dat navala una dupa alta.Iar la mobila si electrocasnice nici nu se poate gandi. Zecile de cutii tin locul dulapurilor. Iar la bucatarie are putin din strictul necesar.

“La masina de spalat nici nu ne-am gandit. “ 

 Si pentru ca ii place sa gateasca, si-ar dori sa schimbe cuptorul cel vechi, care acum a devenit depozit, pe unul nou. Ceilalti doi fii ii ofera putere si rabdare de a trece peste toate greutatile. Andrian are 16 ani si se viseaza specialist in tehnologii informationale.

Andrian BALAN: “Vreau sa lucrez la Google.“

 Iar Cristi este cel mai mic din casa, dar marele ajutor al parintilor. Deocamdata, Victoria traieste cu speranta ca intr-o zi vor scapa de datorii si vor putea sa le ofere copiilor un viitor mai bun. Iar pana atunci…

Victoria BALAN: “Suntem cu gandul la Dumnezeu.“