Guvernul a solicitat CEDO sa-si revizuiasca decizia din 18 februarie in dosarul Centrului comercial Gemenii dupa ce le-a restituit pagubasilor suma de 1,7 milioane de euro, ce constituie venitul ratat, prejudiciul moral si cheltuielile de judecata. Autoritatile de la Chisinau s-au abtinut sa execute decizia instantei europene in partea ce tine de restituirea a peste 40 la suta din imobilul in care este amplasat centrul comercial sau sa le achite proprietarilor echivalentul de 2,1 milioane de euro.

Publicat:01.06.2020, 13:33

In cererea semnata de agentul guvernamental la CEDO, Oleg Rotari, in adresa instantei europene, se invoca ca pagubitilor le-au fost acordate prea multe spatii in Complexul Gemenii, ca numarul de actiuni a fost calculat gresit si ca acestea nu au avut in proprietate imobilele concrete care trebuie sa le fie retrocedate.

Precizam ca agentul guvernamental a depus la 18 martie 2020 in Curtea Suprema de Justitie, peste o luna de la pronuntarea deciziei, cererea de revizuire a dosarului Gemenii din anul 2005, prin care cinci actionari au fost lipsiti de proprietate. Ulterior, Oleg Rotari a solicitat repetat amanarea examinarii revizuirii.

Pe 19 mai 2020, agentul guvernamental a cerut din nou amanarea examinarii revizuirii, pe o perioada nedeterminata, pe motiv ca a solicitat pe 11 mai 2020 CEDO rectificarea si revizuirea hotararii din 18 februarie 2020. El a invocat ca CEDO ar fi calculat incorect prejudiciul acordat reclamantilor.

Solicitat de reporterii portalului Anticoruptie.md, Mihail Lupu, avocatul celor despagubiti de CEDO in dosarul Gemenii, a declarat ca Guvernul incearca sa tergiverseze executarea deciziei prin deferite manevre. Aparatorul mai sustine ca dupa expirarea termenului de 3 luni oferit de Curtea Europeana pentru executare, Guvernul va trebui sa plateasca penalitati de 200 de euro pe zi din buzunarul contribuabililor.

CITESTE MAI DEPARTE PE ANTICORUPTIE.MD