Medicul Vadim Scarlat, retinut in dosarul mitei pentru judecatori, a fost acuzat in 2016 de malpraxis de fiul si nora unei foste judecatoare de la Curtea de Apel Tighina. Atunci, a fost pornit un dosar penal in care medicul Scarlat are statut de invinuit.

Publicat:25.10.2018, 12:14

Potrivit unor surse care cunosc detalii din dosarul in care medicul Vadim Scarlat, retinut in dosarul mitei pentru judecatori, este invinuit de malpraxis, totul a inceput in anul 2015.

Nora unei foste judecatoare de la Curtea de Apel Tighina, fiind insarcinata, a ajuns la Institutul Mamei si Copilului din capitala. Medicul Vadim Scarlat ar fi fost de garda in ziua in care femeia urma sa nasca.

Nasterea a fost dificila, sustine aceeasi sursa, intrucat bebelusul avea cordonul ombilical in jurul gatului si exista pericolul ca acesta sa se sufoce.

Femeia a adus pe lume o fetita, iar la cateva zile a plecat impreuna cu bebelusul acasa. Dupa o luna, copilul s-a stins. Soacra femeii, fosta judecatoare la Curtea de Apel Tighina, Aurelia Parpalac, ar fi depus o plangere prin care il acuza pe medicul Scarlat de neglijenta.

Potrivit unei alte surse, in 2016 Procuratura Chisinau a pornit un dosar penal in care medicul Scarlat are statut de invinuit.

Dupa trei ani de cand a fost pornit dosarul, potrivit procurorilor, Scarlat le-ar fi dat 2 mii de euro judecatorilor pentru ca acestia sa emita o decizie in favoarea sa.

"Potrivit actului de învinuire, expertiza medico-legala a demonstrat ca exista legatura cauzala între decesul copilului si actiunile neglijente ale medicului.

 În apararea sa, medicul a solicitat o expertiza în comisie care însa a oferit alte concluzii, diferite de primele. Ca sa puna punct divergentelor, parintii nou-nascutului decedat au solicitat, prin intermediul procurorului, o expertiza independenta la Bucuresti, însa solicitarile lor nu au fost acceptate de magistrat.

 Pentru a fi admisa expertiza care l-ar fi disculpat, medicul ar fi recurs la mituirea judecatorului care, în final, a respins atât demersurile procurorului, cât si a parintilor copilului decedat", se arata in comunicatul emis astazi, 25 octombrie, de Procuratura Anticoruptie.

Aurelia Parpalac a ajuns in atentia opiniei publice in 2012, pe atunci fiind judecatoare la Curtea de Apel Tighina, in urma unui scandal, dupa ce a blocat conturile Primariei Causeni. Parpalac a incasat de la bugetul Primariei Causeni circa 40.000 de euro. Atunci judecatoarea a obtinut aceasta suma printr-o hotarare de judecata ilegala, noteaza ZdG. 

Ulterior, in urma scandalului, presedintele de atunci, Nicolae Timofti, a respins candidatura ei la functia de presedinte al Curtii de Apel Tighina.