O noua zona pietonala ar putea sa apara in capitala. Aceasta ar urma sa fie amenajata pe strada 31 august intre Maria Cebotari si Puskin unde sunt concentrate mai multe cladiri istorice. Conceptul dupa care ar urma sa fie reconstruita zona a fost elaborat de un grup de 7 arhitecti iar acum se cauta bani pentru realizarea proiectului.
Concursul pentru amenajarea zonei pietonale a fost initiat de primaria Chisinau, in parteneriat cu Ambasada Frantei si Agentia de inspectare si restaurare a monumentelo. Caatigatorul a devenit un laborator de arhitectura. Conceptul a fost selectat de catre un juriu moldo-francez
Zona pietonala va fi curprinsa intre strazile Maria Cebotari si Puskin unde exista infrastructura turistica si anume „Muzeul National de Istorie", "Muzeul de Arta ", "Biblioteca Nationala", "Palatul National" si multe alte obiective. Arhitectii vor sa puna in valoare aceste monumente istorice prin spatiul pietonal. Parerile locuitorilor sunt impartite la acest capitol.
“Socot ca e foarte bine. Cu vremurile tot a fost pietonala, chiar si parintii vorbeau foarte placut despre lucrul acesta”
“Nu sunt nici semafoare, nu-i nimica.Ar fi mai bine si pentru viata copiilor si pentru acei batrini.”
“aceasta trada e foarte aglomerata cu masini”
“Cu parere de rau, experienta strazii pietonale pe care o avem nu e una prea frumoasa. Cred ca ar fi bine sa amenajam acea strada, apoi ne gindim la urmatoarele”
Chiar daca circula des pe 31 august unii soferi spun ca sunt de acord ca aceasta portiune sa devina una pietonala.
“Gasesc eu un loc de parcare in alta parte”
“Gasim noi, cu cit mai multe strazi pietonale cu atit mai putine masini, cu cit mai putine masini cu atit mai bine”
In capitala exista acum o zona pietonala pe strada Eugen Doga, fosta Alexandru Diordita.
"Ideea concept a fost elaborata, selectata de un juriu moldo francez, acum sa depunem efort pentru etapa II - identificare fonduri financiare pentru lucrarile de proiectare pe detaliu, deci proiectul de executie, apoi el sa fie aprobat la CNMI (Ministerul Culturii) si CMC (APL) si desigur sa ajungem la etapa III - realizarea acestui concept in realitate. Sa fie intr-un ceas bun, spre realizarea acestui scop", a scris pe Facebook Ion Stefanita, seful Agentiei de Inspectare si Restaurare a Monumentelor.
Cum isi motiveaza proiectul laboratorul de arhitectura MIEZ, cei care au castigat concursul:
"Proiectul de amenajare a unei strazi pietonale pe str. 31 august 1989 în intervalul str. Maria Cebotari str. Al. Puskin, vine sa solutioneze cîteva nevoi.
În primul rînd, sa amenajeze un spatiu pietonal public, accesibil si incluziv.
În al doilea rînd, sa ofere un spatiu pietonal ce ar fi deschis si cu potential de dezvoltare în toate directiile asa încît pe viitor sa fie posibila conectarea sa cu alte segmente pietonale pîna la constructia unei retele de strazi si alei pietonale la nivelul întregului oras.
În al treilea rînd, sa ofere un spatiu public democratic si incluziv în care ar încapea si de care s-ar bucura toate grupurile sociale, indiferent de religie, etnie, dizabilitate, vîrsta ori statut social.
Proiectul nostru are la baza urmatoarele principii:
- Proiectul e organizat în jurul metaforei „strada pietonala ca un rîu”. Justificarea metaforei rîului e urmatoarea: toate asezarile umane majore au aparut în preajma unor ape (la fel si Chisinaul), iar rîurile joaca un rol esential în viata oraselor. Consideram ca amenajarea pietonala propusa ar putea deveni un rîu pietonal urban în jurul caruia si de la care s-ar dezvolta viata comunitara urbana.
- Un spatiu pietonal deschis si dinamic, cu potential de extindere si conectare la alte spatii pietonale din oras.
- Un spatiu pietonal care ar fi si un spatiu public egal si democratic, care accepta, încurajeaza si tolereaza diferenta si care apartine tuturor.- Un spatiu pietonal care acomodeaza varii interese ale orasenilor - de recreere, de socializare, de consum, de cultura si educatie si care pune accent pe activitati de interes comun ce contribuie la cresterea solidaritatii comunitatii.
- Un spatiu pietonal ce se constituie cu minime investitii financiare, minime interventii arhitecturale (nu presupune constructii capitale sau alta infrastructura costisitoare) si care mizeaza pe valorificarea infrastructurii existente. Vedem acest lucru prin: valorificarea potentialului cladirilor si scuarurilor existente si sporirea acestui potential prin deschiderea institutiilor publice amplasate în acest segment (Muzeul National de Istorie, Muzeul National de Arta a Moldovei, Biblioteca Nationala, Palatul National); valorificarea scuarurilor verzi - Gradina Publica ”Stefan cel Mare si Sfînt” etc.
- Un spatiu pietonal ce încurajeaza diversitatea - diversitatea formelor de comportament, diversitatea grupurilor sociale, diversitatea formelor de activitate etc.
- Un spatiu pietonal ”neplanificat” în care are loc întîmplarea, inovatia, supriza, imprevizibilul, si care sa fie adaptabil, cu minime interventii, unor nevoi si uzuri viitoare.
- Protejarea spatiului verde existent si dezvoltarea lui ulterioara pentru a acomoda necesitatile unui spatiu pietonal viu, dinamic si activ. - Asigurarea accesului gratuit la bunuri comune fundamentale - apa potabila, wc - pentru a transforma acest spatiu public în unul cu adevarat democratic si incluziv".
Foto: Facebook