Organizatiile neguvernamentale de media cer clasarea procesului contraventional in cazul jurnalistului Victor Sofroni, unul dintre fondatorii saptamanalului independent " Cuvantul" din Rezina si directorul postului " ImpulsTV" din Soldanesti.
Potrvit api.md, Procuratura Rezina il acuza pe Sofroni de chemare intentionat falsa a politiei, in timp ce jurnalistul doar a cerut politiei sa verifice o informatie despre o posibila crima care i-a fost transmisa de surse anonime.
La sfârsitul anului 2017, o persoana necunoscuta i-a transmis jurnalistului Victor Sofroni, prin intermediului aplicatiei Viber, doua imagini cu un cadavru uman care ar fi fost facute în fâsia forestiera de la hotarul dintre raioanele Rezina si Orhei.
Pentru a verifica aceasta informatie, jurnalistul l-a contactat pe seful politiei din Soldanesti care a transmis semnalul Inspectoratului de politie de la Rezina. Grupul operativ al politiei a verificat locul presupusei crime si nu a depistat niciun cadavru, iar ulterior s-a stabilit ca imaginile care i-au fost transmise jurnalistului au fost preluate de pe o pagina din Internet si se refereau la un caz care a avut loc în anul 2016 în Federatia Rusa.
Urmare a acestei constatari, în ianuarie 2018 Politia din Rezina a intentat împotriva jurnalistului Victor Sofroni o cauza penala pentru huliganism, iar în iulie curent Procuratura Rezina a clasat procesul penal, recalificând învinuirea în temeiul prevederilor Codului contraventional si îl învinuieste de „chemarea intentionat falsa a politiei”, jurnalistul riscând sa fie sanctionat cu o amenda.
ONG-urile de media califica motivul intentarii acestui proces si încadrarea juridica a pretinsei „contraventii” ca fiind absurde, în conditiile în care jurnalistul Victor Sofroni nu a facut altceva decât sa solicite verificarea de catre politie a unei informatii care i-a fost transmisa de persoane necunoscute. Jurnalistii au obligatia sa verifice informatia înainte de publicare, ceea ce a si încercat sa faca Victor Sofroni. Totodata, nu exista niciun argument care ar sustine acuzatia de chemare ”intentionat falsa” a politiei în acest caz.
Intentarea dosarelor penale sau contraventionale împotriva jurnalistilor care îsi exercita profesia cu buna credinta este o practica inacceptabila într-o societate democractica. Solicitam Procuraturii Generale a Republicii Moldova si Inspectiei procurorilor sa verifice legalitatea actiunilor Procuraturii Rezina în acest caz si sa dispuna clasarea procesului contraventional care îl vizeaza pe jurnalistul Victor Sofroni.