Peste o mie de condamnati au beneficiat, pana la mijloc de februarie, de Legea privind amnistia in legatura cu aniversarea a 25-a de la proclamarea Independentei R. Moldova, 333 dintre acestia fiind eliberati din inchisori. Pe langa cu detinutii condamnati pentru infractiuni usoare, de Legea amnistiei au beneficiat sau ar putea beneficia si o serie de functionari publici, inclusiv cei 14 judecatori retinuti in dosarul de spalare a 20 de miliarde USD prin intermediul instantelor de judecata din R. Moldova, scrie Ziarul de Garda.
Totodata, Legea privind amnistia lasa o portita deschisa si pentru alte nume grele cu probleme penale.
Proiectul Legii privind amnistia în legatura cu aniversarea a 25-a de la adoptarea Declaratiei de Independenta a R. Moldova a fost înregistrat în Parlament la 18 februarie 2016, autori fiind cinci deputati socialisti, Adrian Lebedinschi, Andrei Neguta, Vladimir Å¢urcan, Vlad Batrâncea si Grigore Novac, noteaza Ziarul de Garda.
[...]
Sor si Platon nu pot fi amnistiati?
Legea amnistiei ofera sanse de a scapa de pedeapsa si pentru unele persoane învinuite în baza articolelor din Codul Penal care vizeaza escrocheria si spalarea banilor, în baza carora, în ultimii ani, au fost trimise în judecata mai multe persoane importante, inclusiv primarul de Orhei, Ilan Sor, dar si afaceristul Veaceslav Platon. În cazul celor doi însa, lucrurile sunt mult mai complicate. Prejudiciul în aceste dosare, constatat de procurori, este unul foarte mare, ajungând la câteva miliarde de lei. Totodata, legiuitorul permite amnistierea persoanelor învinuite în baza art. 190 Cod Penal (escrocheria) si art. 243 (Spalarea banilor) doar pentru faptele expuse în primele doua alineate, în timp ce Sor si Platon sunt învinuiti în baza alineatelor din aceste articole care prevad pedepse mai mari. Singura lor sansa, explica avocatii cu care ZdG a discutat la subiect, ar fi ca instanta de judecata sa le recalifice faptele si sa stabileasca un prejudiciu mult mai mic decât cel invocat de procurori.
Viorel Morari, seful Procuraturii Anticoruptie (PA), sustine însa ca în cazul lui Sor si Platon amnistia nu ar putea fi aplicata, pentru ca în cazul acestora ar fi „mai multe episoade”. „Nu e aplicabila în cazul lor. Mai mult ca atât, legea cu privire la amnistie este conditionata. Ea se aplica doar în cazul caintei sincere si doar daca este recuperat prejudiciul”, precizeaza procurorul. Întrebat ce crede despre prevederile legii privind amnistia si daca aceasta nu desconsidera munca procurorilor, seful PA mentioneaza ca „eu ca procuror sunt pentru latura condamnarii persoanei, dar amnistia este competenta puterii legislative, dreptul lor exhaustiv. Dar, scopul legii cu privire la amnistie este de a stimula persoanele sa se caiasca sincer si sa-si aduca aportul la investigarea infractiunii si sa recupereze prejudiciul. Aici este o filozofie întreaga. Majorarea pedepsei ar duce la o reducere a faptelor infractionale?