Ping-pong intre primarie si Guvern in cazul demolarii unei cladiri din centrul capitalei. Autoritatile locale au permis ca aceasta sa fie daramata, in timp ce Ministerul Culturii a dat aviz negativ. Acestia spun ca edificiul nu este un monument istoric, dar se afla in nucleul istoric al capitalei, astfel ca blocul care ar urma sa fie ridicat in loc trebuie sa respecte anumite standarte.

Tatiana BELEUTA, REPORTER PRO TV: "Praf dens in centrul capitalei, autospecialele rup bucata cu bucata din aceasta cladire veche, astfel ca din ea sa nu mai ramana nimic. Potrivit panoului informativ, aici urmeaza a fi ridicat un bloc locativ."

 Primaria a permis demolarea cladirii, Ministerul Culturii insa s-a opus.

Ion MISCHEVCA, PURTÄ‚TOR DE CUVÂNT, MINISTERUL EDUCATIEI, CULTURII SI CERCETÄ‚RII: "Schita nu este in conformitate cu actele normative si contravine prevederilor legale in ceea ce priveste protectia monumentelor. Cladirile nu sunt monumente istorice, insa ele fac parte din nucleul istoric al Chisinaului. Autorizatia de desfiintare trebuie sa se emita cu avizul pozitiv al Ministerului Culturii."

 Totodata cei de la Ministerul Culturii spun ca si Consiliul National al monumentelor a venit cu recomandari. Acestia au solicitat elaborarea unei alte schite de proiect care sa tina cont de nivelul de inaltime a cladirilor din centrul istoric al orasului.

Ion MISCHEVCA, PURTÄ‚TOR DE CUVÂNT, MINISTERUL EDUCATIEI, CULTURII SI CERCETÄ‚RII: "Sa fie integrate edificiile nou proiectate dupa inaltime, dupa structura volumetrica, in structura urbanistica istorica a cartierului. Arhitetul sef din cadrul primariei ne-a spus sa vorbim cu beneficiarul.”

 Oamenii care au trecut prin zona s-au uitat cu tristete la cladirea veche care este daramata.

"Un monument de arhitectura, oare se poate de daramat asa in centrul capitalei, pentru asta trebuiesc trasi la raspundere ca fac asa ceva. Ne distrugere istoria, sufletul si inima. "

"Am o parerea rea pentru ca nu respecta legile. -De ce? -Uitati-va ce se face pe acoperisul ala, sa mai stropeasca cu apa, PLahotniuc cred ca are de unde, cred ca tot e a lui pentru ca eu nu sunt in tara si nu stiu, dar 100% e a lui."

"Inainte aici era sauna, apoi curatatorie, dar cladirea e frumoasa. Pur si simplu, rusine. Asta inseamna ca nu putem ocroti istoria. Acum ca sa construiesti asa ceva iti trebuie multi bani. "

"Trebuia sa o pazeasca, sa o creasca cladirea asta, dar nu sa o darame."

Seful de santier si reprezentantii companiei de constructie nu au vrut sa discute cu noi. Arhitectul-sef al municipiul Chisinau nu ne-a putut spune de ce Primaria a permis demolarea cladirii, care este proprietatea privata, desi ministerul Culturii s-a opus. Nici serviciul de presa al Primariei nu ne-a putut ajuta cu mai multe informatii.